Deputații au votat în lectură finală noua lege a condominiului. Prevederi se referă la reglementarea procedurilor de constituire, înregistrare și desființare a condominiului, prin semnarea actului de constituire de către proprietar sau de coproprietarii terenului și a clădirii amplasate pe teren, transmite IPN.
Actul de constituire a condominiului va fi depus pentru înregistrare atât la organul cadastral teritorial, cât și la organul înregistrării de stat al Agenției Servicii Publice.
Noua lege instituie, în mod obligatoriu, Fondul de reparație și dezvoltare în cadrul condominiului. Acesta va fi format din mijloace financiare obținute din darea în locațiune a părților comune, contractele de depozit bancar, dobânzile și amenzile de întârziere aferente contractului, granturi și donații. Mijloacele Fondului vor fi păstrate pe un cont contabil separat și nu vor fi impozitate. Totodată, pentru a asigura transparență în procesul de formare a Fondului, contribuția fiecărui proprietar, stabilită și achitată în conformitate cu decizia Adunării generale a proprietarilor, va fi indicată în factura de plată, în linie separată.
Procedura de înregistrare a asociațiilor de coproprietari în condominiu, procedura de stabilire a mărimii cotelor părți în proprietate comună și procedura de înregistrare a lor în Registrul bunurilor imobile la Oficiul Cadastral Teritorial se va efectua din contul mijloacelor bugetului de stat.
Condominiul reprezintă totalitatea de bunuri imobile, formată dintr-un teren și una sau mai multe clădiri, care aparțin mai multor persoane și sunt administrate în comun. Părți comune din condominiu se consideră terenul pe care este amplasată clădirea, coridoarele, scările, ascensorul, spațiul destinat pentru agrement, terenul de joacă pentru copii, curțile, grădinile, precum și locurile de parcare.