Nouă instituții publice din trei raioane, evaluate la capitolul accesibilitate

Nouă instituții publice și spațiul public aferent acestora, din raioanele Leova, Ialoveni și Șoldănești, au fost evaluate din punctul de vedere al accesibilității pentru persoanele cu dizabilități. Evaluarea a fost parte a proiectului „Solidaritate și activism pentru pace”, desfășurat de Asociația „Motivație”.

Într-o conferință de presă la IPN, Natalia Popov, asistentă de proiect, a relatat că în baza evaluării au fost întocmite rapoarte, fiind identificate atât părțile bune, cât și mai puțin bune.  Natalia Popov a regretat că încă se mai dau în recepție clădiri noi sau renovate capital fără să se țină cont de standardele de accesibilitate.


Sunt și cazuri în care se ține cont de standardele de accesibilitate, dar lucrările se fac necalitativ și, în consecință, clădirile, unele spații, rămân inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități.  Ca să se evite asemenea situații, sunt necesare consultări publice la fiecare etapă de proiect. În context, asociația recomandă promovarea unor mecanisme de participare a cetățenilor, așa ca oamenii să fie întrebați despre ce au nevoie, iar soluția să fie identificată în comun.

În cadrul aceluiași proiect, „Solidaritate și activism pentru pace”, au fost instruiți cel puțin 43 de reprezentanți și reprezentante ai/ale APL-urilor de către echipa Asociației „Motivație” despre cum să facă spațiile publice mai accesibile, prin intermediul unui trening la care s-a pus accent pe ideea că accesibilitatea nu este un moft, dar o necesitate și că trebuie să devină o prioritate.

S-a vorbit și despre calea de acces la o anumită instituție publică, despre standarde și normativele aplicate în Moldova. În materie de accesibilitate, trebuie să se țină cont de toți utilizatorii, nu doar cei în scaune cu rotile, dar și de persoane cu alt tip de dizabilitate. După ce au fost instruiți, reprezentanții APL au fost rugați să se pună în pielea unei persoane cu dizabilitate. Adică să folosească un scaun cu rotile sau baston alb pentru persoanele cu deficiențe de vedere, au folosit rampa la o instituție publică, respectiv au putut să tragă anumite concluzii.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.