Nouă din zece moldoveni mor din cauza bolilor netransmisibile

Bolile netransmisibile fac cele mai multe decese în regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății și în Republica Moldova. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, nouă din zece moldoveni mor din cauza bolilor netransmisibile. Printre acestea se numără bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul etc. Datele sunt prezentate de ANSP în contextul Săptămânii globale de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile, care se desfășoară în perioada 5-11 septembrie, transmite IPN.

În anul 2021, în Moldova, BNT prevalează în structura mortalității înregistrate. Cele mai multe decese sunt provocate de bolile aparatului circulator (56,5%), cancere (14,8%), bolile cronice ale aparatului digestiv (7,7%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,0%), diabetul zaharat (1,2%).

Povara bolilor netransmisibile este globală, cu toate astea, țările cu venituri mici și medii precum e și Republica Moldova sunt cele mai afectate. Moldova se clasifică printre țările cu cea mai înaltă rată a mortalității determinate de BNT din regiunea europeană a OMS, cea mai afectată la nivel global de BNT (86% de decese).

Autoritățile în sănătate precizează că, dacă nu se vor întreprinde acțiuni de redresare a situației, către anul 2030, la nivel mondial se estimează o creștere a deceselor până la 53 de milioane față de 41 de milioane de decese anuale care sunt în prezent.

COVID-19 a scos în evidență și mai mult importanța investițiilor în prevenirea și tratamentul BNT, având în vedere că peste 90% dintre persoanele decedate de infecția SARS-CoV-2 au avut una sau mai multe boli cornice. investiția în BNT este o investiție în capacitatea de pregătire și de răspuns la epidemii și, respectiv, în securitatea sănătății.

Pe parcursul săptămânii, la nivel național, vor fi organizate mai multe acțiuni de mobilizare comunitară și de sensibilizare a societății privind povara bolilor netransmisibile. Totodată, cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției, în 16 comunități din 8 raioane vor fi organizate acțiuni de mobilizare comunitară, ce includ lansări de programe de autoîngrijire a bolilor cronice, organizarea spațiilor de agrement și activitate fizică la nivel comunitar, a festivalurilor gastronomice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.