Noua conducere de la Chişinău se angajează să promoveze politici mai flexibile în găsirea soluţiilor pentru reglementarea conflictului transnistrean
„Solicităm OSCE sprijin consistent şi constructiv pentru soluţionarea conflictului transnistrean şi insistăm ca, împreună cu Federaţia Rusă, să găsim soluţii practice pentru reglementarea acestui conflict, respectând suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a declarat Mihai Ghimpu, preşedintele interimar al R. Moldova, în cadrul întrevederii cu delegaţia OSCE, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al Parlamentului.
Mihai Ghimpu a menţionat că programul de guvernare al Alianţei pentru Integrarea Europeană presupune politici publice şi măsuri de ajustare, care să asigure stoparea declinului economic şi relansarea creşterii economiei, să asigure supremaţia legii şi implementarea reformelor democratice, astfel încât apropierea de standardele europene să fie realizată cât mai curând. Democratizarea R. Moldova va constitui un model atractiv pentru cetăţenii din stânga Nistrului, fapt ce va consolida încrederea între cetăţenii ambelor maluri ale Nistrului.
Reîntregirea statului rămâne o prioritate pentru R. Moldova şi, în acest sens, vom continua eforturile, pe plan intern şi extern, în vederea soluţionării politice definitive a conflictului transnistrean, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova în limitele hotarelor internaţional recunoscute, a mai specificat Mihai Ghimpu.
“Cred că există toate premizele şi avem capacităţile necesare pentru demararea cât mai curând posibilă a negocierilor în formatul „5+2” pentru identificarea unei soluţii viabile în interesul cetăţenilor R. Moldova. Această soluţie însă trebuie să fie una care să unifice oamenii ce locuiesc pe cele două maluri ale Nistrului”, a precizat premierul Vlad Filat, în cadrul altei întrevederi cu delegaţia OSCE.
Victor Osipov, viceprim-ministru pentru reintegrarea ţării, prezent la întrevedere, a precizat că noua conducere de la Chişinău va promova politici mai deschise şi mai flexibile în găsirea soluţiilor pentru reglementarea conflictului transnistrean.
Delegaţia OSCE este condusă de către Charalambos Christopolous, reprezentant special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, venit la Chişinău pentru a se familiariza cu perspectivele procesului de soluţionare a problemei transnistrene.