Consiliul Superior al Magistraturii sesizează Curtea Constituțională, solicitând verificarea unor prevederi legale cu privire la mandatul membrului CSM, dar și a ședințelor Consiliului. O decizie în acest sens a fost aprobată la ședința de marți, care este prima după numirea de către Parlament a trei membri noi din rândul non-judecătorilor, transmite IPN.
În debutul ședinței, Nina Cernat, unica membră rămasă din componența precedentă, a declarat că din 21 martie 2023 în componența CSM a rămas în funcție un singur membru judecător cu mandat prelungit, care a fost desemnat și în calitate de președinte interimar. Activitatea acestui judecător a fost cu competențe limitate, scopul fiind de a asigura funcționalitatea organului de autoadministrare judecătorească și a instanțelor de judecată.
„Consiliul Superior al Magistraturii ca organ colegial își exercită atribuțiile în plen.
Ședința Consiliului Superior al Magistraturii este deliberativă dacă la ea participă cel puțin două treimi din membrii care sunt în exercițiul funcției (...) Aceste prevederi legale, cât și componența numerică a Consiliului au trezit discuții aprinse și critici dure din partea unor judecători din sistem și din partea societății”, a spus Nina Cernat.
Potrivit ei, CSM este nevoit să funcționeze în componență limitată și, respectiv, cu competențe limitate. Acestea se vor reduce la examinarea chestiunilor ce țin de organizarea activității instanțelor și a Consiliului, fără a fi examinate chestiuni ce țin de cariera judecătorilor și supunerea la răspundere disciplinară a acestora.
Alexandru Postica, membrul CSM, a prezentat primul punct de pe ordinea de zi, care se referea la sesizarea Curții Constituționale. Potrivit lui, legea spune că membrii CSM sunt obligați să-și exercite atribuțiile legale și, totodată, sunt obligați să asigure ocrotirea drepturilor și libertăților magistraților, onoarea și demnitatea lor, în condițiile legii. „În acest moment suntem în situația în care să nu activăm, astfel încât nemijlocit vom încălca prevederile legale, inclusiv obligațiile membrilor non-judecători. Dar, totodată, avem obligația să protejăm interesele judecătorilor. Includerea pe agenda de azi a sesizării demonstrează dorința membrilor actuali ai CSM să obțină o explicație din partea înaltei curți cu privire la modul în care urmează să exercităm aceste atribuții legale”, explică Alexandru Postica.
Un alt membru al Consiliului, Ion Guzun, a declarat că Legea cu privire la CSM este previzibilă și în ea se menționează clar că activitatea CSM este asigurată dacă la ședință participă două treimi din membri și cu două treimi sunt adoptate hotărârile.
Hotărârea a fost adoptată cu trei voturi. Ion Guzun a votat împotrivă.