Noua componență a CC va avea o misiune aproape imposibilă – readucerea încrederii, opinie

Expertul constituționalist Teodor Cîrnaț spune că viitoarea componență a Curții Constituționale va avea o misiune aproape imposibilă de a readuce încrederea în CC după ce poporul a primit „în furci” ultimele decizii ale Înaltei Curți și va pune la îndoială orice decizie. Afirmația a fost făcută în platoul TVR Moldova, transmite IPN.

„Dacă actuala guvernare nu va impune anumite criterii legate de examene, testări, în cele din urmă, profesioniștii adevărați s-ar putea să nu participe la concurs”, a afirmat expertul.

Președintele Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu, consideră că viitorii judecători la Curtea Constituțională trebuie să fie profesioniști. „Dacă noi o să prelungim practica care a fost până acum de numire a magistraților pe criterii politice, niciodată n-o să avem o Curte Constituțională „constituțională”. Ultimele hotărâri ale Curții ne-a demonstrat că nici pe departe cei care au fost numiți nu au ținut cont de buchea legii”, spune politicianul.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea susține că Înalta Curte s-a compromis prin deciziile ei, astfel CC în prezent nu mai produce hotărâri irevocabile. „Dacă această Curte va lua decizii care nu vor coincide cu voința majorității politice, cum va reacționa oare societatea? Nu va fi tentată să intre cu bâtele și să-i ia la fugă pe acești judecători? Din această cauză, eu cred că lucrurile sunt foarte grave și nu cred că schimbarea modalității de numire a judecătorilor va salva situația CC”, a afirmat Corneliu Ciurea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.