Noțiunea de „bullying” va fi reglementată în legislația Republicii Moldova, fiind introdusă în Codul Educației. Fenomenul va fi recunoscut ca formă de violență psihologică care are drept rezultat crearea unei situații de intimidare. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în Parlament în lectura a doua, transmite IPN.
Bullyingul este descris ca „o formă de agresivitate care se manifestă în relațiile dintre copii și se referă la acele comportamente prin care un copil sau un grup de copii rănește, dăunează, provoacă suferință, neputință, aduce prejudicii demnității personale în mod intenționat și repetat pentru a obține beneficii sociale: statut, putere, influență în grupul de semeni, prestigiu, popularitate în condițiile în care între copilul sau grupul care rănește și copilul rănit există un dezechilibru de putere”.
După intrarea în vigoare a modificărilor legislative, autoritățile responsabile vor elabora normele metodologice pentru aplicarea legii și vor propune practici de prevenire și combatere a acestui fenomen.
În Republica Moldova 86,8% dintre elevii claselor a VI-a – a XII-a sunt afectați de bullying. Cea mai alarmantă situație este în instituțiile de învățământ din Chișinău, unde fiecare al patrulea elev a fost victimă a acestui fenomen sau a asistat la situații de bullying.