Nota 8,6 din 10 pentru actiunile din faza I- de ce ar trebui Comisia Europeana sa recomande trecerea in faza a doua a Planului de Actiuni pentru liberalizarea vizelor

Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) si Asociatia pentru Politica Externa din Chisinau dau publicitatii raportul Nota 8,6 din 10 pentru actiunile din faza Ide ce ar trebui Comisia Europeana sa recomande trecerea in faza a doua a Planului de Actiuni pentru liberalizarea vizelor”.
 
Cele doua organizatii au evaluat progresele facute de Republica Moldova in aplicarea Planului National de Actiuni pentru liberalizarea vizelor. Planul de Actiuni convenit cu UE cuprinde doua faze, iar evaluarea CRPE – APE acopera sub-actiunile din prima faza. Din cele 163 de sub-atiuni, evaluarea arata ca RM a indeplinit complet 76% si inca 10% sunt foarte aproape de indeplinire.Scorul total de transpunere a conditiilor este astfel de 86%.
 
Uniunea Europeana trebuie sa ia o decizie privind trecerea in faza a doua, iar autorii raportului indeamna Comisia Europeana sa recomande trecerea in faza a doua, pe baza rezultatelor de pâna acum. Restantele cele mai mari sunt in zona legislatiei anti-discriminare si a luptei cu coruptia, dar faza a doua presupune totusi continuarea monitorizarii atente din partea UE. Apropierea recompensei (ridicarea vizelor) va creste probabilitatea adoptarii masurilor necesare in cele doua domenii. Planul de Actiuni presupune reforme complexe si delicate (de pilda reforma structurilor de forta din R. Moldova), iar reformele din celelate domenii risca sa intârzie din cauza amânarii trecerii in faza a doua.
 
Republica Moldova este statul cel mai avansat din Parteneriatul Estic in ce priveste dialogul pentru liberalizarea vizelor, iar UE trebuie sa dea un semnal politic pentru aceasta regiune. Tensionarea relatiei UE – Ucraina pune R. Moldova in postura singurului stat din Parteneriat in care orientarea pro-europeana este consistenta si produce reforme interne. Se manifesta la Chisinau un scepticism tot mai accentuat cu privire la vointa UE de a face progrese. Acest scepticism trebuie contracarat, recomanda raportul.
 
Analiza CRPE – APE include de asemenea:
- o comparatie intre parcursul tarilor din Balcanii de Vest si R. Moldova in ce priveste vizele (autorii atrag atentia ca legislatia antidiscriminare a intâmpinat aceleasi obstacole in Serbia, Bosnia, Macedonia si Muntenegru, iar aceste tari au adoptat asemenea legi doar cu putin timp inainte de ridicarea vizelor).
- o analiza a modului in care se ia decizia la Bruxelles (autorii arata ca implicarea Parlamentului European in procedura de codecizie poate fi o sansa pentru R. Moldova).
Raportul atrage atentia asupra problemei politicilor anti-coruptie din R. Moldova, domeniu unde UE ar trebui sa investeasca mai multa credibilitate politica (cel putin câta investeste in domeniul legislatiei antidiscriminare). Tema anticoruptie este populara in R. Moldova, iar o implicare mai atenta a UE ar produce efecte.
 
Va rog sa gasiti atasat rezumatul acestui raport. Textul integral al raportului se poate descarca pe 
www.crpe.ro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.