Noile tarife la energia electrică au intrat în vigoare
Decizia privind noile tarife la energia electrică pentru consumatorii finali a fost publicată în Monitorul Oficial şi intră de astăzi, 20 aprilie, în vigoare. Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, a precizat că în luna aprilie consumatorii vor achita energia electrică în baza tarifelor vechi până pe data de 20, iar după această dată în baza tarifelor noi, transmite Info-Prim Neo.
În şedinţa din 15 aprilie, ANRE a stabilit în premieră tarife diferenţiate, în funcţie de nivelul de tensiune a reţelelor de distribuţie la care sunt racordate instalaţiile consumatorilor.
Pentru consumatorii RED Union Fenosa, racordaţi la reţelele de înaltă tensiune (35-110 kV) noul tarif va fi de 1,07 lei/kWh (cu 1,6% mai mult decât cel aplicat până în prezent). Pentru consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune medie tariful va fi de 1,34 lei/kWh, cu o majorare de 0,8%, iar consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune joasă (până la 0,4 kV) vor plăti 1,48 lei/kWh, cu o majorare a tarifului de 11,3%.
Pentru consumatorii RED Nord şi RED Nord-Vest racordaţi la reţele de tensiune medie şi de tensiune joasă tarifele vor fi de 1,45 lei/kWh şi, respectiv, 1,57 lei/kWh, cu o majorare de 1,4% şi 9,8%. Pentru consumatorii RED Nord-Vest racordaţi la reţele de înaltă tensiune tariful va fi mai mic decât cel aplicat până acum, cu 16,1%, şi va constitui 1,20 lei/kWh.
Lidia Zestrea, şefa Direcţiei politică tarifară şi analiză economică ANRE, a spus că principiul de diferenţiere a tarifelor este bazat pe determinarea costurilor reale care trebuie să fie suportate de către consumatori. „Preţul energiei electrice, care include preţul de procurare de la furnizor, tariful de transportare şi consumul tehnologic în reţele de transport, este egal pentru toate categoriile de consumatori. Însă, costurile aferente serviciului de distribuţie a energiei diferă esenţial. Costurile aferente reţelelor cu tensiune înaltă sunt suportate în egală măsură de toate categoriile de consumatori. Consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune medie suplimentar suportă şi costurile aferente acestor reţele. Iar consumatorii conectaţi la reţelele de joasă tensiune achită costurile aferente reţelelor de înaltă, medie şi joasă tensiune. Astfel ca tarifele pentru aceştia din urmă sunt mai mari”, a explicat Zestrea.
Anterior Nicolae Mogoreanu, preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie, spunea că aplicarea tarifului unic pentru toţi consumatorii dezavantajează consumatorii industriali şi agenţii economici mai mari, care sunt puşi în situaţia ca să subvenţioneze consumatorii conectaţi la reţele de joasă tensiune, care în majoritate sunt consumatori casnici şi agenţi comerciali mai mici.
„Este cert faptul că o situaţie care domină de zeci de ani, subvenţionarea încrucişată, nu poate fi adusă brusc la normal. De aceea, subvenţionarea încrucişată va fi eliminată treptat, până în 2015, când se prevede liberalizarea pieţei energiei electrice, inclusiv pentru consumatorii casnici. Dacă noi am proceda la eliminarea totală a subvenţionării încrucişate, majorarea tarifelor ar fi fost în medie de 22% pentru consumatorii RED Union Fenosa şi de 19% pentru cei ai RED Nord şi RED Nord-Vest”, a declarat şefa Direcţiei politică tarifară şi analiză economică ANRE.
Ponderea consumului de energie electrică livrată consumatorilor conectaţi la reţele de tensiune medie în consumul total de energie este la RED Union Fenosa de 27%, la RED Nord de 25%, la RED Nord-Vest de 20%. Ponderea consumului în reţelele de tensiune joasă la RED Union Fenosa este de 72%, la RED Nord – de 75%, la RED Nord-Vest de 80%.
Anatol Sărăcuţa, de asemenea şef de direcţie ANRE, a spus că diferenţa dintre tarifele achitate de consumatorii casnici conectaţi la reţele de tensiune joasă şi consumatorii conectaţi la reţele de tensiune medie este de aproximativ de 10% după actuala ajustare a tarifelor
„Nu se poate vorbi de o majorare a tarifelor pentru consumatorii finali. Este vorba de o aplicare diferenţiată a tarifelor, în funcţie de costuri. Dar dacă reducem tarifele pentru consumatorii casnici şi le ridicăm pe cele achitate de consumatorii industriali, adică dacă continuăm subvenţionarea încrucişată, atunci consumatorii industriali, agenţii economici mari conectaţi la reţele de tensiune medie includ aceste tarife majorate în costul mărfurilor şi serviciilor livrate pe piaţă şi acestea sunt suportate tot de către populaţie, adică de către consumatorii casnici”, a explicat Anatol Sărăcuţa.
Actuala majorare este determinată în proporţie de 97% de scumpirea preţului de achiziţie a energiei electrice de la Cuciurgan şi din Ucraina.