La Biblioteca Științifică Medicală a USMF „Nicolae Testemițanu” au fost deschise noi săli de lectură și un centru de informare. Rectorul universității Emil Ceban şi-a manifestat speranța că spațiile inaugurate vor facilita accesul la literatura medicală, la bazele de date și bibliotecile electronice valoroase, fapt ce va contribui la îmbunătățirea calității învățământului superior medical din Republica Moldova, transmite IPN.
Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a precizat că cele două săli de lectură cu acces liber la raft au în total 150 de locuri. Aceste săli sunt destinate în special studenților, iar colecțiile de carte constituie preponderent publicații didactice: manuale, compendii, note de curs, texte, teze de licență, indicații metodice, în limbile română, rusă, engleză, franceză. În afară de aceste două săli, mai sunt trei săli predestinate pentru lucru în grup, cu 18 locuri în total. Emil Ceban a adăugat că Biblioteca Științifică Medicală deține una din cele mai mari și importante colecții de carte veche și rară medicală din Europa – colecția Richard Koch. Aceasta include 2638 de exemplare în limbi străine. Peste 300 de publicații sunt din secolele 16-18.
Directorul Bibliotecii Științifice Medicale, Liubovi Karnaeva, a declarat că aceste săli sunt speciale și aici se asigură accesul la raft pentru student. „Dacă până acum la biblioteca noastră se servea cititorul cu carte, acum cititorul nemijlocit poate să se apropie la raft, să-și aleagă acea carte care este relevantă pentru dumnealuiˮ, a spus directorul. În cadrul bibliotecii a fost deschis un centru de informare: Infomedica care asigură accesul beneficiarilor la resursele electronice și îi instruiește cum să lucreze cu acestea. Este deja al doilea astfel de centru, primul fiind amplasat în alt bloc. Deschiderea a fost motivată de faptul că a fost un spațiu foarte solicitat.
Decanul Facultății de Medicină nr. 1, Gheorghe Plăcintă, a menționat că studentul poate găsi la bibliotecă acele manuale fundamentale, materiale de referință și resurse online esențiale pentru înțelegerea complexității științei medicale. Pentru medicul rezident biblioteca oferă o comoară de ghiduri clinice, studii de caz și articole de cercetare adaptate domeniilor de specialitate. Cei care practică medicină înțeleg foarte mult că fără un proces de învățământ continuu este imposibil să se exersezi și să avansezi în specialitate.
Studenții participanți la eveniment au salutat inaugurarea noilor spații de lectură cu acces la raft. „Este un loc unde poți să faci cunoștință și să afli ceva nou și interesantˮ, a menționat Anastasia Culaxiz, studentă la Facultatea de Farmacie. „Este crucial să avem o bază materială vastă, să avem o bibliotecă funcțională și o bibliotecă științifică electronică care ne permite de a accesa cărți mai diverse, pentru a ne lărgi arealul de cunoștințe. Salutăm deschiderea acestor săli de lectură și promitem că vom fi cititori fideliˮ, a spus o altă studentă de la aceeași facultate, Cristina Stahi.
Evenimentul a avut loc în contextul Zilei Bibliotecarului și a Zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor, care sunt marcate pe 23 aprilie.