Executivul a aprobat proiectul de lege de susţinere a reformei instituţiei judecătorului de instrucţie (magistrat abilitat cu atribuţii proprii urmăririi penale). Ministerul Justiţiei propune ca judecătorii de instrucţie să fie aleşi pe un termen de 3 ani, fără posibilitatea de a deţine consecutiv 2 mandate. Vor fi eligibili pentru această funcţie doar persoanele care au o experienţă de cel puţin 3 ani în calitate de judecător. Candidatura va fi selectată de către preşedintele instanţei judecătoreşti şi va fi propusă Consiliului Superior al Magistraturii pentru numire în funcţie, transmite IPN.
„Este necesar de a preciza care sunt condiţiile exacte de numire în funcţie şi de suspendare a judecătorilor de instrucţie, întrucât actuala lege nu conţine reglementări clare în acest sens, iar Consiliul Superior al Magistraturii se conduce de un regulament aprobat la începutul anului trecut”, a declarat viceministrul justiţiei, Nicolae Eşanu.
După numirea în funcţie de către CSM şi până la preluarea mandatului, judecătorul care va exercita atribuţiile judecătorului de instrucţie va trebui să frecventeze cursurile de formare organizate de Institutul Naţional al Justiţiei.
Documentul aprobat vine şi cu reglementări ce se referă la vicepreşedinţii şi preşedinţii instanţelor de judecată, în privinţa cărora a fost aprobată fie hotărârea Colegiului de evaluare privind eşuarea evaluării performanţelor, fie hotărârea Colegiului disciplinar privind eliberarea din funcţie, fie hotărârea CSM privind refuzul propunerii privind numirea judecătorului până la atingerea plafonului de vârstă. Pentru evitarea situaţiilor în care aceştia ar continua să activeze până la publicarea decretului preşedintelui Republicii Moldova, punând în pericol calitatea actului de justiţie, se propune introducerea posibilităţii suspendării de drept din funcţie, din ziua adoptării actului respectiv.