Noi mecanisme de responsabilizare a procurorilor

Noi mecanisme de responsabilizare a procurorilor şi de funcţionare a instituţiilor responsabile de examinarea abaterilor disciplinare sunt prevăzute într-o hotărâre a Parlamentului, cu privire la conceptul de reformare a Procuraturii, aprobată, miercuri, de către Guvern. Ministrului justiţiei, Oleg Efrim, citat de IPN, a declarat că proiectul stabileşte clar locul şi rolul Procuraturii în sistemul de drept, domeniul de competenţă al acesteia şi asigură depolitizarea instituţiei.

„Propunem modificarea procedurii de numire a procurorului general. Acesta ar trebui să fie confirmat în funcţie de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un singur mandat, de 7 ani. O asemenea schimbare ar implica modificarea Constituţiei. Până acum, procurorul general era numit de Parlament”, a menţionat Oleg Efrim.

Noua concepţie prevede instituirea unor garanţii pentru asigurarea independenţei Procuraturii şi activităţii procurorilor. Se propune stabilirea unui buget separat, unic, pe principiul: „bani în funcţie de performanţă”, care să asigure excluderea pârghiilor de influenţă asupra instituţiei. De asemenea, se propune reglementarea clară a ierarhiei procurorilor, instituirea unui mecanism de sancţionare disciplinară şi penală a procurorului, precum şi modificarea mecanismului de admitere în profesia de procuror, astfel încât să se reuşească identificarea celor mai buni candidaţi.

Totodată, proiectul stipulează majorarea de trei ori a salariilor şi pensiilor pentru procurori şi desfiinţarea procuraturilor specializate, cu excepţia Procuraturii Anticorupţie şi a Procuraturii pentru combaterea crimei organizate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.