Noi dezbateri asupra proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral

Autorii iniţiativei legislative privind modificarea sistemului electoral propun micşorarea numărului de semnături, până la 250, pentru femeile candidate la alegerile parlamentare. Totodată, aceştia pledează pentru stabilirea unui bonus la finanţarea partidelor care vor promova femei pe listele de candidaţi şi în circumscripţii. Prevederile au fost enunţate miercuri seara, 12 iulie, în cadrul unei noi etape a dezbaterilor asupra proiectului de lege cu privire la modificarea sistemului electoral, transmite IPN.

Potrivit deputatului PDM, Sergiu Sîrbu, referitor la regiunea transnistreană, se propune permiterea înregistrării prealabile a cetăţenilor cu domiciliul în stânga Nistrului pentru identificarea hotarelor circumscripţiilor şi stabilirea listelor de alegători şi pentru organizarea secţiilor de vot la care vor fi arondaţi aceşti cetăţeni. „Vom utiliza şi datele din registrul de stat a alegătorilor ale cetăţenilor din stânga Nistrului care deţin buletinul şi paşaportul Republicii Moldova, care ne va ajuta la stabilirea hotarelor circumscripţiilor. Aici am putea folosi şi informaţia din legea privind organizarea administrativ teritorială”, a declarat Sergiu Sârbu.

Potrivit deputatului, circumscripţiile peste hotare se propune a fi stabilite în baza informaţiilor oficiilor consulare ale Moldovei în străinătate şi a numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent. La determinarea circumscripţiilor se va ţine cont de criteriul demografic şi întinderea geografică. O altă prevedere discutată este înregistrarea prealabilă a alegătorilor din afara ţării pentru a cunoaşte întinderea geografică şi demografică, atât pentru stabilirea circumscripţiilor şi hotarelor acestora, cât şi pentru stabilirea secţiilor de votare şi amplasarea lor.

Potrivit lui Sergiu Sîrbu, la recomandarea Comisiei de la Veneţia, termenul limită pentru retragerea unui candidat din cursă ar putea fi de 14 zile, şi nu 7 cum este în prezent. Temei pentru anularea alegerilor ar putea fi nu doar încălcările depistate în ziua scrutinului, dar şi până în ziua alegerilor. Totodată, circumscripţiilor şi secţiilor de vot de peste hotare, ar putea fi eliberate până la 5 mii de buletine de vot, iar celor din interior, până la 3 mii. La fel se propune micşorarea termenului de validare a alegerilor.

Ghenadii Cosovan, liderul AO „Credinţă Patriei” a spus în cadrul dezbaterilor că în pofida celor propuse, în regiunea transnistreană un singur actor politic va avea acces pentru a-şi face campanie. Potrivit lui Cosovan, în lipsa unei informări obiective a cetăţenilor din regiune despre alegerile parlamentare, şi că atât timp cât autorităţile de la Chişinău nu controlează zona, scrutinul în zona de securitate va fi fraudat.

Şi analistul politic Victor Gurău este de părere că autorităţile de la Chişinău trebuie să gândească o campanie de informare corectă a cetăţenilor de pe malul stâng al Nistrului. Victor Gurău pledează pentru organizarea a cel mult şase circumscripţii în zona de securitate.

Coordonatorul de programe al asociaţiei „Promo-LEX”, Nicolae Panfil, a declarat la rândul său că autorii iniţiativei legislative ar trebuie să prevadă excluderea competenţelor administraţiilor publice locale de verificare şi ştampilare a listelor cu semnături, pentru a evita polarizarea la nivel local. Tot Nicolae Panfil a spus că organizaţia pe care o reprezintă propune examinarea proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral în trei lecturi.

Sergiu Coropceanu, secretar general al Partidului Social Democrat, a opinat că noile prevederi propuse de către autorii iniţiativei legislative nu sunt suficiente să rezolve problema privind corectitudinea alegerilor în stânga Nistrului. Potrivit lui Coropceanu, la prima vedere se creează impresia că se doreşte exploatarea celor de pe malul stâng.

Comisia de la Veneția, în cadrul ședinței plenare din 16 iunie, a adoptat „opinii critice” privind proiectul de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova. Urmare a consultărilor cu toate părțile interesate, s-a constatat în special că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind rezultatul unui consens larg. Există „îngrijorări semnificative” în legătură cu reforma propusă, inclusiv riscul ca deputații aleși în circumscripții nominale să fie expuși intereselor de afaceri. Experții consideră că atribuția Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripții uninominale e formulată vag, fapt care presupune un risc de influență politică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.