Noi cazuri de rabie atestate în Moldova

Săptămâna trecută au fost înregistrate 4 cazuri de rabie, anunţă Direcţia Supraveghere Sanitar-Veterinară. Cele mai frecvente cazuri de boli infecţioase virale la mamifere în Republica Moldova sunt anume cele de rabie, un virus neurotrop care se găseşte în saliva animalelor infectate, transmite IPN.

Şeful Direcţiei supraveghere sanitar-veterinară, Vitalie Cărăuş, a comunicat pentru IPN că „săptămâna trecută au fost identificate 4 cazuri de rabie: la o vulpe - în raionul Ungheni, la o pisică - în raionul Anenii Noi, la un câine - în raionul Căuşeni şi la o bovină - în raionul Sângerei. Inspectorii noştri au luat măsurile specifice de lichidare a focarelor de boală pentru a steriliza zonele virusate”, a spus specialistul.

Rabia este unul dintre cele mai periculoase virusuri transmisibile de la animal la om şi în cele mai frecvente cazuri este contractat de la mamifere sălbatice. Cărăuş a mai precizat că virusul se transmite prin muşcătură şi atacă sistemul nervos central. Animalele infectate cu rabie se deosebesc prin salivare abundentă şi agresivitate. În aceste cazuri, recomandă Cărăuş, este bine să se păstreze calmul şi să se evite contactul direct cu animalul. El a mai spus că vulpea este animalul reprezentativ care răspândeşte rabia. „De la începutul anului, până acum au fost identificate 64 de cazuri de rabie: la 22 de vulpi, 16 căprioare, 19 câini, 6 bovine şi la alte specii, ca şobolanii, pisicile.

Specialistul a spus că, în Republica Moldova, fauna sălbatică este vaccinată de 2 ori pe an: primăvara şi toamna. Potrivit datelor cartografice, pe o suprafaţă de 100 km pătraţi trăiesc circa 4-5 vulpi. Acestea sunt vaccinate prin hrană brichetată special tratată cu vaccin şi împrăştiată lângă vizuinile lor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE