Uniunea Europeană şi autorităţile de la Chişinău trebuie să vină cu noi abordări pentru a facilita implementarea Zonei de comerţ liber, aprofundat şi cuprinzător (ZLSAC) în regiunea transnistreană, în condiţiile în care autorităţile de la Tiraspol nu se vor grăbi s-o facă sub diferite pretexte. De această părere este expertul IDIS „Viitorul”, Valentin Lozovanu, care a semnat un studiu la acest subiect, transmite IPN.
Expertul spune că este necesar de a asista în continuare sectorul privat din regiune care desfăşoară exporturi pe piaţa Uniunii Europene şi este în mod natural interesat să se conformeze cerinţelor înaintate. Acest lucru va permite de a evita politizarea excesivă a dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol şi găsirea unor soluţii care ar răspunde cerinţelor oamenilor de afaceri, cât şi a locuitorilor din regiunea transnistreană. Schimbările din structura economică a regiunii, care deja se observă, nu au cum să nu influenţeze factorii de decizie din regiune. Această abordare, împreună cu unele evoluţii în plan regional şi internaţional favorabile, ar putea duce la o îmbunătăţire a dialogului politic şi căutare a unor noi soluţii de compromis, reieşind din interesele comune.
În opinia expertului, câteva măsuri ar facilita implementarea prevederilor ZLSAC. Se cere asigurarea unui control vamal al graniţei pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. O altă măsură ar fi şi implicarea organizaţiilor internaţionale drept parteneri cheie pentru Chişinău şi Tiraspol pentru a oferi asistenţă tehnică şi financiară privind armonizarea şi facilitarea schimburilor comerciale. UE, împreună cu alte organizaţii donatoare, ar putea tempera perioada de adaptare a modernizării legislaţiei economice în regiune şi ar putea acorda asistenţă pentru armonizarea cadrului legislativ în domeniul carantinei fitosanitare.
Se mai cere şi o coordonare îmbunătăţită a serviciilor de pe ambele maluri ale Nistrului. De exemplu, crearea unui grup de coordonare privind soluţionarea problemelor existente în domeniul aplicării standardelor de calitate. Încă o măsură ar fi şi invitarea reprezentanţilor de la Tiraspol în calitate de observatori în activitatea instituţiilor de control, dar şi crearea unor unităţi teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor pe teritoriul regiunii transnistrene, de exemplu la Tiraspol şi Râbniţa, dotate cu laboratoarele corespunzătoare.