În satul Frumoasa, raionul Călărași, dar și în satul Cocieri, raionul Dubăsari, slujba din Noaptea Învierii va avea loc în lăcașele sfinte cu prezența enoriașilor. Sfințirea prinoaselor va avea loc tradițional, afară, în curtea bisericilor.
Contactat de IPN, părintele Iulian Pinteac, parohul Bisericii „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail” din satul Cocieri, raionul Dubăsari, a menționat că procesiunea din noaptea Învierii va începe la ora 23.30, când se va face înconjurul bisericii. După care se va intra în sfântul lăcaș și se va începe slujba pascală. În Săptămâna Patimilor preotul a chemat creștinii, dacă se simt bine să vină la biserică, dar dacă au simptome de infecții respiratorii, să se roage de acasă.
În biserică oamenii vor fi organizați să păstreze distanța între ei de cel puțin 1,5 metri, să poarte măști și să le fie asigurată dezinfectarea mâinilor. Părintele susține că la slujbă vor asista și reprezentanți ai oamenilor legii. Spre dimineață, în jurul orei 04.00, creștinii și slujitorii bisericii vor ieși afară pentru a fi sfințite prinoasele, unde la fel, se va păstra distanța fizică, iar cei care nu vor încăpea în ograda bisericii, vor ieși înafara ei. Preotul spune că oamenii sunt ascultători, vin cu măști și respectă toate măsurile anti-epidemice.
Părintele Iulian Pinteac a îndemnat enoriașii să se bucure, să nu se teamă, să urmeze recomandările medicilor, „să meargă înainte pentru că încercările sunt o lecție” și să fie alături de cei care au nevoie de ajutor. „Pentru asta este Paștile ca să ne arate că Dumnezeu e cu noi și că trebuie să fim mai buni”, a spus părintele.
Iar Arhimandritul Iordan Sîrbu, de la Mănăstirea „Sfânta Treime” din satul Frumoasa raionul Călărași, susține că în noaptea Învierii, începând cu ora 23.45 se va face înconjurul bisericii, urmat de Sfânta Liturghie, iar la ora 2.30, după Sfânta Liturghie, se va citi rugăciune pentru sfințirea prinoaselor. Creștinii vor putea veni la slujbă și vor avea acces în biserică. „Anul acesta, conform hotărârii Guvernului, creștinii au dreptul să vină în noaptea Învierii la slujbă, dar să respecte toate normele de protecție, să poarte mască și să respecte distanța socială”, a spus preotul.
El a venit și cu un îndemn către creștini, să mulțumească Domnului că i-a învrednicit și anul acesta să ajungă la sărbătoare a Învierii Domnului, să fie mai buni și cu dragoste față de Biserică și aproapele lor. „Să de-a Domnul să trecem peste toate ispitele care vin asupra noastră, să fim tari și să mergem înainte fiecare așa după ne-a dat Domnul crucea să o ducem. La mulți ani și Hristos a înviat!”.
Potrivit deciziei CNESP, în lăcașele sfinte se va admite un număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o distanță fizică de siguranță de minimum 2 metri între participanți la activitățile religioase (cu excepția slujitorilor de cult). Purtarea măștii de protecție pe toată durata aflării în interiorul lăcașului de cult este obligatorie. Salutul între credincioși și slujitorii de cult se va face exclusiv prin plecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări. Binecuvântarea se va oferi și primi de la o distanță de cel puțin 1 metru. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 3-4 ore, obiectele sau suprafeţele de contact frecvent.