Nisipul şi prundişul extrase la amenajarea căilor navigabile vor fi returnate în râuri

Nisipul sau prundişul extrase în cadrul lucrărilor de amenajare sau de menţinere a şenalului navigabil (porţiunii navigabile) urmează să fie returnate integral în râuri, în amonte de la locul extragerii. O completare în acest sens a fost aprobată de Guvern în Legea cu privire la zonele şi fâşiile de protecţie a apelor râurilor şi bazinelor de apă. Completarea legii este o iniţiativă legislativă a deputatei Violeta Ivanov, ex-ministru al mediului, transmite IPN.

Actualul ministru, Gheorghe Şalaru, consideră că este o completare oportună, având în vedere că nisipul şi prundişul îndeplinesc pentru râuri funcţii vitale, inclusiv de auto-epurare. Iar unii agenţi economici extrag nisipul şi prundişul din râurile pentru comercializare, invocând că ar amenaja porţiunile navigabile, chiar şi pe acele segmente pe unde nu a trecut nicio navă de zeci de ani.

Ecologistul Alecu Reniţă, membru al Consiliului Naţional pentru Participare, a declarat anterior, la o conferinţă de presă, că regimul iresponsabil de extragere a nisipului şi prundişului din albia râurilor Nistru şi Prut necesită urgent să fie întrerupt. „Obligaţia de returnare integrală în râuri, în amonte de la locul extragerii a nisipului şi prundişului, va pune capăt intervenţiilor nesăbuite”, şi-a exprimat convingerea ecologistul.                                                                                                                                                                        

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.