Nimicirea transparenţei, sistarea transmisiunilor şedinţelor Parlamentului şi atitudinea discriminatorie faţă de mass-media din partea guvernării sunt cele mai mari încălcări ale libertăţii presei în 2007. Interviu cu Vasile Spinei, preşedintele Centrului “Acces-info”. CICLU DE MATERIALE INFO-PRIM NEO „AŞA A FOST ANUL 2007”
[ - Domeniul mass-media este considerat unul la care R. Moldova înregistrează un şir de restanţe pentru alinierea la standardele democratice. Cum apreciaţi evoluţiile înregistrate în 2007 la acest capitol şi ce previziuni aveţi pentru 2008?]
Există două aspecte ale restanţelor: Unu – cadrul legislativ care necesită a fi modificat şi armonizat cu Legea privind accesul la informaţie, unde prioritate are interesul public şi nu cel instituţional. Astfel, Legea Presei e deja una anacronică, nu mai corespunde realităţilor; necesită o revizuire substanţială Legea cu privire la secretul de stat, Legea cu privire la secretul comercial. Parlamentul ar trebui să urgenteze examinarea proiectelor Legii cu privire la libertatea de exprimare şi al Legii privind transparenţa în procesul decizional, care, din păcate, fiind aprobată încă în septembrie 2006 de către Guvern, la indicaţia cuiva aşa şi nu a ajuns în Parlament. E un caz ruşinos şi scandalos, despre care vom vorbi mai detaliat după Anul Nou, or lupta cu corupţia înseamnă în primul rând transparenţă, ci nu rapoarte triumfaliste.
Doi – e dureros, dar trebuie s-o spunem: mai avem foarte multe de făcut la capitolul competenţă şi profesionalism jurnalistic, la cel al dotării redacţiilor, la cel al atragerii unor investiţii masive străine, şi esenţialul – la nimicirea robului şi fricii care încătuşează sufletul.
Referitor la anul 2008 sunt extrem de pesimist, or, e un an preelectoral, care se va deosebi radical de alte campanii prin înverşunare. Cu cât mai mult vor reuşi actorii electorali şi mass-media să se distanţeze de discursul de ură, cu atât mai aproape vom fi de civilizaţie şi de o presă liberă.
[ - Care sunt cele mai mari încălcări ale libertăţii presei, care consideraţi că au fost admise în anul 2007?]
Unu - nimicirea transparenţei şi, totodată, îngrădirea accesului la informaţie al jurnaliştilor. E o aberaţie să închizi uşa în nas jurnaliştilor sub pretextul acreditărilor, care sânt născocite pentru a îngrădi accesul mass-media la şedinţe şi întruniri publice.
Doi - sistarea transmisiunilor în direct ale şedinţelor în plen ale Parlamentului.
Trei - atitudinea discriminatorie faţă de mass-media din partea guvernării, divizarea acesteia în “bună şi rea”, a “noastră şi a lor”, “patriotă şi nepatriotă” etc. Procedeul e vechi, scopul, de asemenea, iar solidaritatea de breaslă a jurnaliştilor cum nu a existat, aşa şi nu există.
[ - Ce priorităţi ar trebui să aibă conducerea R. Moldova în anul 2008 pentru realizarea unor reforme benefice în domeniul mass-media?]
Vom putea vorbi de reforme benefice doar atunci când întreaga suflare a acestui meleag va dori să fie cu adevărat liberă. Nu poţi deveni liber, cerşindu-şi libertatea, nu poţi fi liber, pupând cu evlavie mina ce te mângâie cu ciomagul.
Vom avea reforme benefice când le vor dori toată presa, vom avea presă liberă când populaţia va dori realmente să ştie sistematic adevărul.