Nicu Popescu: Sprijinul Croației contează mult pentru Republica Moldova

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, mulțumește Croației pentru sprijinul multilateral oferit Republicii Moldova până acum și contează pe solidaritatea acestei țări pe viitor, inclusiv în depășirea problemelor apărute în urma războiului injust al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Șeful diplomației moldovene a făcut declarații în acest sens în cadrul conferinței de presă susținută împreună cu omologul său croat Gordan Grlić-Radman, după sesiunea plenară a delegațiilor, transmite IPN.

Nicu Popescu efectuează o vizită de lucru la Zagreb, Croația. În dimineața acestei zile, ministrul a avut o întrevedere cu omologul său croat. Cei doi au discutat despre agenda bilaterală de cooperare, integrarea europeană a țării noastre, procesul de reforme din Republica Moldova dar și situația regională în contextul războiului injust al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„Republica Moldova este foarte afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. A fost violat spațiul nostru aerian și am rămas fără energie din cauza bombardamentelor rusești asupra sistemului energetic ucrainean. Chiar în aceste moment, Ucraina este bombardată, civilii mor și sunt atestate deconectări de energie în țara noastră”, a declarat Nicu Popescu în timpul conferinței.

Nicu Popescu a mulțumit Croației pentru suportul acordat în vederea obținerii statutului de candidat UE și pentru susținerea pe care o oferă într-o perioadă dificilă prin care trece Republica Moldova din cauza războiului de la graniță.

„În această situație dificilă, datorită UE, Croației, Republica Moldova continuă calea reformelor și de dezvoltare. Vă mulțumesc pentru sprijinul croat în vederea obținerii statutului de candidat la aderare și la fondul de sprijin pentru Republica Moldova, de asemenea, în procesele care urmează în procesul de aderare la UE. Am discutat astăzi despre rolul Croației în vederea distribuirii de resurse energetice, iar Republica Moldova are un interes sporit. Comerțul bilateral are o dinamică bună, chiar dacă cifrele sunt încă relativ mici, tendința este îmbucurătoare”, a declarat Nicu Popescu.

În cadrul vizitei sale la Zagreb, Croația, vicepremierul Nicu Popescu are planificate întrevederi cu Tomo Medved, viceprim-ministru, ministrul pentru afacerile veteranilor, Domagoj Hajduković, președinte al comisiei pentru afaceri europene al Parlamentului croat și Željko Reiner, vicepreședinte al Parlamentului croat și membru al comisiei pentru afaceri externe.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.