Nicu Popescu: Sper ca în câteva săptămâni UE să se implice în problema ecologiei Nistrului

Problema râului Nistru este un subiect prioritar atât pe agenda bilaterală a Republicii Moldova cu Ucraina, cât și în interacțiunea diplomatică pe care Ministerul de Externe de la Chișinău o are cu alți parteneri – mai ales cu Uniunea Europeană. „Este un subiect pe care îl discutăm atât cu partenerii noștri din Ucraina, cât și cu partenerii noștri din UE. În declarația comună pe care am emis-o împreună cu Uniunea Europeană după Consiliul de Asociere de la Bruxelles, din 28-29 octombrie, situația din jurul râului Nistru este menționată explicit”, a declarat viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru de externe, răspunzând în cadrul unei conferințe de presă la întrebarea IPN cu privire la relațiile dintre Republica Moldova și Ucraina. Calificând situația în jurul râului Nistru ca fiind una „delicată”, Nicu Popescu și-a exprimat speranța că, în câteva săptămâni, UE se va implica în găsirea unei soluții.

„Actualmente, împreună cu Ucraina efectiv discutăm, pregătim o adresare comună către Uniunea Europeană pentru a o invita să ne ofere o evaluare ecologică a râului Nistru, a impactului hidrocentralei asupra râului, dar și să ne ajute – pe noi, cu partea ucraineană – să găsim soluții la eventuale probleme, care deja sunt vizibile în albia și în jurul râului Nistru, pentru a minimiza și a evita astfel de probleme ecologice”, a precizat Nicu Popescu.

Vicepremierul și-a exprimat speranța că Republica Moldova și Ucraina vor ajunge la un acord și vor finaliza discuțiile pe marginea acestei adresări către UE în următoarele săptămâni. „Din momentul în care vom trimite această solicitare la UE, deja vrem să instituționalizăm acest dialog pe marginea ecologiei râului Nistru, între Ucraina, UE și Republica Moldova, pentru a minimiza problemele din zonă”, a precizat Nicu Popescu.

Șeful diplomației moldovenești a menționat că riscurile cu care se ciocnește Republica Moldova sunt comune și pentru anumite raioane din Ucraina „și aici este un interes comun, atât al nostru, cât și al regiunilor aferente Republicii Moldova de pe partea ucraineană. Cel puțin în dialogul pe care îl am eu cu colegii noștri de la Kiev, ei spun foarte deschis că și-ar dori să găsim o soluție pentru că aceste evoluții negative de pe râul Nistru vor afecta inclusiv cetățenii Ucrainei”, a explicat Nicu Popescu.

Întrebat dacă autoritățile de la Chișinău intenționează să recupereze partea care i-a aparținut Republicii Moldova din barajul de la Naslavcea, cedat Ucrainei pe vremea Guvernului Filat, Nicu Popescu a răspuns că reprezentanții diplomatici ai Republicii Moldova și ai Ucrainei discută întregul spectru al întrebărilor care apar în relațiile bilaterale. „Reieșim din faptul că acele acorduri care au fost obținute, de obicei sunt obținute în baza compromisurilor, a unor pași făcuți în întâmpinare. Nu pot exista acțiuni unilaterale care pun sub semnul întrebării întreg spectrul relațiilor. În acest sens, discutăm toate chestiunile, dar trebuie să înțelegem că tot ce a fost construit în relațiile cu Ucraina până în acest moment și tot ce vom construi în sensul unor noi acorduri, a unor noi pași în vederea rezolvării unor probleme, a unor noi posibilități de dezvoltare a infrastructurii – aceasta întotdeauna se face împreună, prin dialog și prin acorduri care servesc intereselor ambelor țări. Nu există acorduri care se bazează exclusiv pe careva acțiuni unilaterale. Într-un asemenea caz nu ar fi vorba de acorduri, ci de altceva”, a explicat Nicu Popescu.

În contextul relațiilor bilaterale moldo-ucrainene, Nicu Popescu s-a referit și la problema proprietăților Republicii Moldova de pe teritoriul actual al Ucrainei. Ministrul de externe a menționat că problema „nu a fost rezolvată integral în ultimii 30 de ani”. „Continuăm dialogul cu partea ucraineană. Coordonarea dintre Ministerul de Externe și Agenția Proprietății Publice este destul de intensă. Sunt probleme și în sistemul judiciar din țara vecină. Sunt mai multe situații complexe, dar încercăm să rezolvăm. Foarte des auzim de cazuri specifice unde apar probleme, dar în același timp, în paralel încercăm să găsim și o soluție per ansamblu”. Nicu Popescu a specificat că dialogul este complicat și el ține de mai multe aspecte, inclusiv legate de funcționarea instituțiilor, atât în Republica Moldova, cât și în Ucraina.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.