Nicu Popescu: România ne-a oferit prietenia necondiționat și este un exemplu pentru noi

Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și al integrării europene, a felicitat România cu ocazia sărbătorii zilei naționale. „La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, români!”, a scris Nicu Popescu, pe pagina sa de Facebook, citat de IPN. „Poate că nu toți conducătorii noștri au știut sau au vrut să învețe din prietenia pe care România ne-a oferit-o necondiționat de-a lungul timpului, indiferent de conjuncturile politice de la Chișinău ori București. Însă pentru cetățenii Republicii Moldova, România a însemnat întotdeauna un exemplu de urmat în ceea ce privește implicarea societății în democrație și în apărarea valorilor unui stat de drept”, a menționat Nicu Popescu.

Șeful diplomației moldovenești a aruncat o privire spre viitor, marcând mersul pe traseul european comun al Republici Moldova și al României. „1 Decembrie este ziua în care nu doar ne bucurăm de comunitatea de istorie, cultură și limbă cu România, dar este și momentul în care privim cu speranță înspre viitor, către toate realizările pe care le vom avea împreună de aici încolo pe traseul nostru comun european pe care vrem să îl facem ireversibil. Le mulțumesc tuturor celor care, zi de zi, an de an, prin inițiative personale ori prin proiecte de amploare, au pus umărul la menținerea acestei legături mai mult decât speciale între noi”, a scris Nicu Popescu.

Șeful diplomației de la Chișinău și-a exprimat atașamentul față de valorile românești și în cadrul unei conferințe de presă, ieri, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Întrebat de IPN cum poate ajuta Republica Moldova comunitățile moldovenești din sudul Basarabiei, actualmente – regiunea Odesa a Ucrainei, Nicu Popescu a răspuns că, „din perspectiva noastră, limba (pe care o vorbesc 124,4 mii de persoane care s-au declarat moldoveni la ultimul recensământ din Ucraina, n.r.) este română”. „Acest lucru noi îl spunem foarte deschis în interacțiunea noastră cu partenerii noștri din Ucraina. Subiectul, situația vorbitorilor de limbă română din Ucraina, este discutat. Am discutat și cu partenerii noștri din România situația minorității vorbitoare de limbă română din Ucraina. Este un subiect pe care îl ridicăm și sper să găsim anumite soluții problemelor enunțate (trecerea claselor sau chiar școlilor în localitățile cu populație moldovenească la predarea în limba ucraineană, n.r.)”, a comunicat Nicu Popescu.

Republica Moldova nu are o instituție specializată care să se ocupe de comunitățile de peste hotare. În România o asemenea instituție este Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE