Nicu Popescu: Prioritatea absolută este aderarea la Uniunea Europeană

Prioritatea absolută a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene este aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. O altă prioritate în plan extern este consolidarea parteneriatelor strategice, pe de o parte pe linie diplomatică, iar pe de altă parte prin proiecte concrete, acorduri, facilitări și aprofundări cu acele state și organizații care sprijină libertatea, democrația și europenitatea Republicii Moldova. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe, a vorovit despre acest lucru în cadrul consultărilor publice pe marginea proiectului capitolului Politică externă al Planului de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, transmite IPN.

„Și aici suntem ferm convinși că împreună vom reuși să aducem Republica Moldova în Uniunea Europeană. Și avem evident mai multe acțiuni care vizează realizarea și apropierea acestui obiectiv, atât în Planul de politică externă, interacțiunea cu statele membre ale Uniunii Europene, cu instituțiile europene, dar și pe partea de pregătirea a statutului nostru, a societății noastre, a cadrului legislativ, a instituțiilor, pentru ca Republica Moldova să poată adera la Uniunea Europeană. Evident, inclusiv în toate planurile noastre se regăsesc mai multe măsuri”, a notat Nicu Popescu.

Potrivit vicepremierului, foarte mult efort este făcut și de diplomația economică. „Aici o facem atât prin acțiunea misiunilor diplomatice, a echipelor de la Ministerul de Externe. Și unul dintre primele obiective este evident facilitarea și îmbunătățirea cadrului legal care ar ușura interacțiunea noastră economică cu alte țări. Inclusiv în acest Plan, pentru anul curent, vizăm și semnarea unui acord de liber schimb, de comerț liber între Republica Moldova și statele EFTA. Încercăm să liberalizăm condițiile de comerț, în special pentru produsele agricole, cu Egiptul”, a precizat Nicu Popescu.

Un obiectiv central este și diplomația energetică. „Aici desigur voi menționa că aceasta este prima iarnă din istoria Republicii Moldova în care am intrat cu anumite rezerve de gaz și aici am lucrat zi și noapte pe parcursul anului întreg pentru a minimiza riscurile pentru securitatea energetică a țării. Evident aceste obiective rămân valabile și pentru viitor”, a mai spus vicepremierul.

În ceea ce privește diplomația anticorupție, s-a menționat „sancționarea acelor hoți care au jefuit cetățenii Republicii Moldova și care astăzi se ascund în alte țări”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.