Prin aprobarea Planului de implementare a celor nouă recomandări propuse de Comisia Europeană, Republica Moldova a făcut următorul pas important în direcția aderării la Uniunea Europeană. Declarația aparține vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, care precizează că Planul a fost aprobat în cadrul Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, transmite IPN.
Documentul conține acțiuni, termene și instituții responsabile de punerea în aplicare a măsurilor prioritare. Este vorba despre reforma justiției și combaterea corupției, precum și remedierea deficiențelor în legislația electorală. Planul prevede deoligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor. Un alt obiectiv este consolidarea capacității administrației publice și gestionarea finanțelor publice, dar și implicarea societății civile în procesele decizionale. În document se punctează și consolidarea protecției drepturilor omului și combaterea violenței de gen.
Planul a fost consultat de MAEIE, împreună cu echipa de la Guvern și instituțiile naționale cu reprezentanții societății civile și Comisia Europeană. „Suntem determinați, prin muncă și implementarea reformelor solicitate de cetățeni, să transformăm țara noastră după modelul european”, a mai spus Nicu Popescu.
Consiliul European i-a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Decizia a fost anticipată de prezentarea de către țară a răspunsurilor la chestionarul de aderare. Autoritățile de la Chișinău au declarat că decizia adoptată pe 23 iunie de către toți cei 27 de lideri europeni în cadrul Summitului Consiliului Uniunii Europene este una istorică și care deschide o nouă filă în istoria modernă a țării.