Nicu Popescu: Ne pregătim de chestionarul care va evalua gradul de compatibilitate cu UE

Republica Moldova se pregătește de chestionarul din partea Comisiei Europene care va evalua gradul de compatibilitate cu Uniunea Europeană la toate cele 33 de capitole de aderare. Despre aceasta a declarat vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, la conferința de presă susținută alături miniștrii de externe al Cehiei,  Slovaciei și Austriei. Șeful diplomației moldovenești a menționat că acest exercițiu va solicita un efort instituțional colosal, transmite IPN.

Nicu Popescu a declarat că la întrevederea de azi au fost discutate domeniile principale de cooperare, situația din regiune, precum și războiul din Ucraina. Statele și-au exprimat condamnarea fermă a agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei și au insistat pe respectarea suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei. De asemenea, a fost abordată și criza umanitară ca urmare a fluxului de refugiați din statul vecin, dar și cooperarea pe segment economic, soluționarea problemelor transportatorilor, inclusiv prin solicitări de a liberaliza transportul și numărul de permise necesare.

„Am reconfirmat atașamentul și aderența noastră la valorile și principiile europene. Și evident ținem la aceste valori și la aceste principii, pentru că ele sunt cea mai bună modalitate de a asigura bunăstarea Republicii Moldova și un viitor prosper țării”, a nota șeful diplomației moldovenești. „Am vorbit și despre alte inițiative concrete în beneficiul cetățenilor noștri – promovăm încheierea unor acorduri pentru diminuarea costurilor pentru roaming cu toate statele Uniunii Europene și în plan bilateral cu Austria, Cehia și Slovacia. Săptămâna viitoare la Berlin vom discuta cu prietenii noștri europeni în cadrul Conferinței de susținere a Moldovei, o inițiativă a României, Franței și Germaniei, sprijinită deplin de Austria, Cehia și Slovacia. Crearea acestei Platforme de Sprijin este un alt exemplu elocvent de solidaritate a comunității internaționale pentru mobilizarea unui ajutor mai mare țării noastre în procesul de integrare europeană și gestionare a crizei umanitare”, a mai spus Nicu Popescu.
 
Ministrul afacerilor externe ceh, Jan Lipavský, a menționat că Cehia i-a acordat Republicii Moldova asistență financiară și materială în valoare de 3,5 milioane de euro și vor mai fi oferite și alte resurse. „În această situație complicată, comunitatea vestică este unită în jurul principiului democrației, care este unica sursă de pace și stabilitate, dar și condamnă agresiunea provocată de regimul totalitar al lui Putin”, a precizat oficialul.

Ministrul afacerilor externe și europene al Slovaciei, Ivan Korčok, a menționat că oficialii europeni sunt aici că să exprime sprijinul și respectul pentru cetățenii moldoveni care duc povara, descinzând hotarul pentru cei care vin din Ucraina și caută adăpost. „V-ați deschis casele și inimile voastre. E ceva ce nu va di uitat la nivel european”, a remarcat oficialul slovac.

Ministrul federal pentru afaceri europene și internaționale al Austriei, Alexander Schallenberg, a declarat că această vizită este un semnal puternic a sprijinului pentru Republica Moldova, care merită apreciere pentru susținerea acordată refugiaților. Este de apreciat poziția politică clară a Republicii Moldova, în pofida tuturor riscurilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.