Republica Moldova se află într-o regiune geopolitică „foarte complicată”. „Dacă ne uităm la întreaga vecinătate estică a Uniunii Europene, la celelalte state din Parteneriatul Estic, vom vedea că, practic, toți partenerii noștri din această regiune trec prin situații de criză. Este vorba de crize acute. Republica Moldova trece și ea prin situații complicate, dar situația din țara noastră rămâne mai calmă decât situația din oricare alt stat al Parteneriatului Estic”, a declarat viceprim-ministrul Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă, citat de IPN. În acest context, una din mizele și unul din obiectivele principale ale politicii externe la această etapă este „să păstrăm acest calm din jurul țării noastre și calmul relativ din interiorul țării”, a menționat șeful diplomației moldovenești.
Nicu Popescu a admis că în Republica Moldova există situații dificile, dar în comparație cu crizele militare din estul Ucrainei și din Caucazul de Sud, la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, sau în comparație cu criza migrațională de la granița dintre Belarus și Polonia, la această etapă, se poate vorbi de un mediu de securitate relativ calm în jurul statului moldovenesc. Una din mizele principale ale politicii externe moldovenești este păstrarea liniștii care să permită Republicii Moldova avansarea în procesul de reforme, în combaterea corupției, în fortificarea instituțiilor statului. „Dorința noastră este să o facem printr-o politică externă activă, foarte fermă în apărarea intereselor naționale, dar în același timp – o politică calmă, care mizează pe dialog ca principal instrument de promovare a intereselor noastre. Și iată prin această prismă încercăm să gestionăm relațiile noastre cu partenerii noștri”, a precizat șeful diplomației moldovenești.
O primă prioritate strategică pentru politica externă a Republicii Moldova este integrarea europeană. În acest sens, actuala guvernare a reușit să deblocheze situația în care s-a aflat țara, respectiv, să impulsioneze mai multe procese legate de apropierea statului moldovenesc de UE. În acest context se înscrie și dialogul destul de intens cu România. „Avem proiecte comune foarte ambițioase de interconectare a infrastructurii de transport, energetice, care ar veni să consolideze relația de parteneriat strategic”, a menționat Nicu Popescu.
Diplomația moldovenească fructifică și dialogul cu Ucraina, care este unul dinamic și pozitiv și care vizează mai multe proiecte comune, oportunități de dezvoltare a infrastructurii comune.
În ceea ce privește relația cu Federația Rusă, ea se desfășoară prin intermediul unui dialog calm, pragmatic, respectuos, prin care Republica Moldova își promovează interesele. Nicu Popescu a precizat că în dialogul cu Rusia diplomația moldovenească folosește „o metodologie fermă, dar calmă”.
Nu în ultimul rând, Chișinăul are „un dialog foarte intens” cu partenerul strategic SUA.
„Ne dorim implementarea unei diplomații a rezultatelor concrete. Ne dorim ca diplomația să aducă beneficii concrete cetățenilor. Prin această prismă avem mai multe inițiative – să liberalizăm roamingul cu vecinii noștri, cu România, Ucraina, cu statele membre ale UE, cu Turcia. Încercăm să obținem recunoașterea automată a permiselor noastre de conducere”, a specificat Nicu Popescu.