Nicu Popescu: Moldova beneficiază de asistență externă și contribuie în exterior

Republica Moldova este în mare parte un beneficiar de asistență externă, de sprijin extern diplomatic, economic, financiar. Acest lucru a ajutat Republica Moldova să evite mai multe crize sau cel puțin să atenueze efectele anumitor crize pe parcursul celor trei decenii de existență. „Republica Moldova beneficiază de foarte multă deschidere din partea partenerilor externi, atât mai apropiați geografic, cât și mai îndepărtați”, a declarat viceprim-ministrul Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă. În același timp, potrivit lui, „este important să ne punem întrebarea cum putem aduce și noi o contribuție la ce se întâmplă în alte țări”, a menționat șeful diplomației moldovenești, răspunzând la o întrebarea a reporterului IPN cu privire la rolul Republicii Moldova în regiune și în lume.

„La această etapă, în virtutea prosperității noastre foarte reduse, a faptului că nu suntem o țară foarte mare, cu foarte multe resurse, nu avem capacități mari de a oferi ajutoare majore sau de a juca un rol pozitiv geopolitic la scară regională și globală. Suntem o țară relativ mică, cu resurse limitate. Totodată, vreau să spun că pentru noi ca societate este foarte important să nu ne mai autoapreciem ca fiind exclusiv consumatori de beneficii, oferte, asistență, finanțări și de vaccinuri”, a menționat Nicu Popescu.

Potrivit ministrului, contribuția Republicii Moldova în exterior este foarte apreciată de partenerii externi. „Or, în momentul în care, chiar și cu puținul pe care îl ai, faci un efort să dai, acest lucru este apreciat. Și anume prin această prismă noi, ca guvern, am încercat să fim mai prezenți, inclusiv prin contribuția noastră la anumite urgențe regionale”, a specificat Nicu Popescu. El s-a referit la echipe de pompieri moldoveni trimise în Turcia și Grecia, la echipa medicală moldovenească trimisă în România. „Este important pentru noi și rolul pe care îl are țara noastră în operațiunile de menținere a păcii. Prin aceste contribuții foarte mici, deseori simbolice, demonstrăm faptul că noi ca țară, cu resursele noastre limitate, totuși, facem un efort să oferim, să contribuim la stabilizarea globală sau regională”, a menționat șeful diplomației moldovenești.

Nicu Popescu a precizat că majoritatea statelor lumii sunt destul de mici. Dar dacă toate statele relativ mici fac un efort comun, împreună ele pot să-și aducă contribuția la multe urgențe regionale sau globale. „Evident, și schimbările de mediu sunt un domeniu în care aducem și noi modesta noastră contribuție. Dar dacă nu o fac și țările mari, evident că vom trăi pe o planetă aflată în pericol și murdară”, a specificat Nicu Popescu.

Principala contribuție a Republicii Moldova este, totuși, să depună un efort de a menține țara în afara știrilor negative din regiune. „Acesta este un lucru care, în linii mari, este apreciat practic de toți partenerii noștri externi, care au și ei subiecte arzătoare pe agendă. Practic, am cu toți interlocutorii mei de peste hotare această abordare, prin care noi încercăm să stabilizăm situația, să modernizăm țara și să minimizăm crizele din jurul țării noastre, este o abordare care se bucură de sprijin”, a menționat Nicu Popescu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.