Republica Moldova este un stat european, cu o istorie europeană, o limbă și o identitate europeană. Avem un mandat ferm să aducem Republica Moldova în UE, iar sprijinul și încurajarea politică a Parlamentului European pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova reprezintă un puternic mesaj de susținere, a declarat la Bruxelles vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European în cadrul Comisiei pentru afaceri externe (AFET). La eveniment oficialul moldovean a susținut un discurs și a răspuns la întrebările europarlamentarilor, transmite IPN.
Nicu Popescu a declarat că Republica Moldova a condamnat războiul din Ucraina din prima zi a conflictului armat, făcând un apel la pace și respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării vecine. Șeful diplomației Republicii Moldova a subliniat că atât cetățenii, cât și autoritățile, s-au solidarizat și au oferit suport celor peste 360 de mii de refugiați care au intrat în Republica Moldova, iar numai în ultimele două săptămâni Republica Moldova găzduiește constant circa 100 de mii de ucraineni, jumătate dintre ei fiind minori.
Vicepremierul a apreciat răspunsul prompt și sprijinul oferit de către partenerii europeni pentru gestionarea fluxului de refugiați, inclusiv pentru deschiderea unor state europene pentru relocarea refugiaților pe teritoriile acestora. A fost salutată și disponibilitatea europarlamentarilor pentru urgentarea procesului de adoptare de către Parlamentul European a asistenței macro-financiare în valoare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova.
„Am punctat la modul concret că ne dorim aprofundarea dialogului moldo-comunitar pentru că am ales modelul european, o dezvoltare democratică, un stat cu instituții funcționale, o țară competitivă și prosperă. Alinierea continuă la UE în diverse domenii sectoriale cum ar fi energia, transportul, mediul înconjurător, dar și aprofundarea cooperării în materie de securitate – vor îmbunătăți reziliența țării noastre”, a menționat ministrul Nicu Popescu.
Totodată, vicepremierul a reiterat că Republica Moldova a fost expusă și a trebuit să gestioneze în paralel o serie de situații de criză – criza refugiaților, provocările economice, situația energetică complicată. Pentru Guvernul de la Chișinău stabilitatea socio-economică și păstrarea stabilității rămân a fi priorități strategice.
De asemenea, a fost abordată și problematica transnistreană, iar Nicu Popescu a mulțumit pentru poziția consecventă a partenerilor europeni pentru susținerea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
„În cadrul dezbaterilor la Parlamentul European s-a auzit clar și ferm că Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în parcursul nostru ireversibil european”, a declarat Nicu Popescu, citat într-un comunicat de presă al MAEIE.