„Suntem ferm dispuși să intensificăm diplomația economică. Sunteți un exemplu pentru regiune și prin această prismă am avut un schimb de păreri și de informații a modului cum Ungaria organizează aceste activități de atragere a investițiilor, de promovare a exporturilor. Este o direcție în care și diplomația Republicii Moldova vrea să evolueze și să o dezvolte”. Declarația a fost făcută vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu omologul său maghiar, Péter Szijjártó, transmite IPN.
În cadrul vizitei de lucru la Budapesta, șeful diplomației moldovenești și omologul său ungar au semnat un acord de cooperare între Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova privind programul de cooperare pe anii 2022-2023.
Pentru Republica Moldova este important să păstreze o relație foarte bună cu Ungaria, cum a fost și până acum, cu proiecte care să aducă beneficii concrete cetățenilor. „Întotdeauna am apreciat sprijinul Ungariei pentru procesul de reforme din Republica Moldova, pentru consolidarea democrației și pentru parcursul nostru european, pentru dorința noastră de aderare la Uniunea Europeană și Ungaria întotdeauna ne-a sprijinit în acest demers”, a menționat Nicu Popescu.
Republica Moldova este interesată în proiectul celor trei mări „Republica Moldova vrea să fie cât mai ancorată, cât mai conectată la toate inițiativele din zona central-europeană, ceea ce ne va permite să ancorăm mai ferm țara noastră în spațiul european”, a specificat Nicu Popescu.
În Republica Moldova activează mai multe companii ungare, în domeniul financiar-bancar, în cel farmaceutic și în altele. „Speranța noastră este să putem dezvolta noi legături economice”, a adăugat Nicu Popescu.
Cei doi oficiali au mai comunicat că Ungaria va oferi 40 de burse pentru studenți din Republica Moldova.
Ungaria a fost unul dintre primele state care au recunoscut independența Republicii Moldova. Ca răspuns la eforturile de combatere a pandemiei, Ungaria a oferit Moldovei 20 de aparate de ventilație pentru necesitățile pacienților cu COVID-19, prin mecanismul de răspuns urgent la dezastre a NATO.