Misiunea civilă creată din experții Uniunii Europene va oferi consultanță și expertiză reprezentanților instituțiilor guvernamentale pentru a face față atacurilor hibride ale Federației Ruse. O spune ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Potrivit diplomatului, misiunea civilă a Uniunii Europene nu vizează procesul de reglementare transnistreană, experții europeni contribuind la consolidarea instituțiilor statului, astfel încât să fie asigurată pacea și stabilitatea în Republica Moldova, notează IPN.
Experții europeni vor ajuta autoritățile de la Chișinău în gestionarea crizelor provocate de atacurile hibride ale Rusiei împotriva Republicii Moldova. Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, consilierii europeni vor lucra, în special, cu reprezentanții Ministerului de Interne la fortificarea capacităților de menținere a ordinii publice.
„Este vorba de consilieri care ne vor ajuta să îmbunătățim guvernarea și funcționalitatea instituțiilor noastre. Fiind o misiune civilă, ne va ajuta, preponderent, pe linia Ministerului de Interne. Această misiune civilă nu va fi parte a procesului de reglementare transnistreană. Este o misiune care va lucra cu Guvernul de la Chișinău pentru a îmbunătăți funcționarea instituțiilor noastre, inclusiv, a Ministerului de Interne în combaterea amenințărilor hibride și nu vizează reglementarea transnistreană. Statele membre ale Uniunii Europene vor determina exact care este bugetul, personalul, calendarul de desfășurare. Nu trebuie să ne așteptăm la sute sau mii de persoane care vor veni în Republica Moldova, e vorba de un număr nu foarte limitat de experți care vor veni să ne ajute să fortificăm capacitatea instituțiilor noastre de a menține calmul”, a spus vicepremierul Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.
Nicu Popescu spune că intenția fermă a autorităților de la Chișinău de a urma calea europeană displace Moscovei, fapt sesizat și în retorica Kremlinului față de Republica Moldova. Potrivit oficialului, există forțe din interiorul țării care servesc intereselor Federației Ruse și-și doresc destabilizarea situației.
„Republica Moldova deja face față unor amenințări hibride destul de agresive, ne-am ciocnit cu aceste amenințări încă de la Independență: sprijin pentru separatism, dezinformare, propagandă. Republica Moldova are nevoie de soluții imediate, sprijin și cooperare pentru a limita efectul nociv al acestor amenințări hibride. La această etapă ne concentrăm pe prioritățile noastre de a menține calmul, pacea, stabilitatea. Există actori oligarhi, reprezentanți ai Federației Ruse care cooperează cu acești oligarhi și care încearcă să aducă violența pe străzile noastre. Întreprindem măsuri pentru a asigura stabilitatea în țara noastră”, a mai spus șeful diplomației de la Chișinău.
Anterior, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a anunțat că Uniunea Europeană și Republica Moldova elaborează un plan de acțiuni pentru misiunea de sprijin guvernamental a UE, care ar putea fi lansată în luna mai.