Nicu Popescu după reuniunea ambasadorilor: E nevoie de persoane competente și dedicate procesului de integrare europeană

Obiectivul autorităților pentru sfârșitul acestui an este obținerea invitației de a lansa negocierile de aderare la Uniunea Europeană, a reiterat vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, după reuniunea ambasadorilor moldoveni. La un briefing de presă, vicepremierul a precizat că de procesul de integrare europeană este responsabil MAEIE. „Dar absolut fiecare minister, fiecare agenție din Republica Moldova are nevoie de capacități mai multe pentru transpunerea acquis-ului comunitar. Și la modul practic, principala necesitate la această etapă este ca toate instituțiile de stat să aibă persoane competente și dedicate procesului de integrare europeană”, a subliniat Nicu Popescu, citat de IPN.

La reuniunea ambasadorilor moldoveni a fost abordată importanța contribuției serviciului diplomatic la creșterea economică a Republicii Moldova, prin atragerea investițiilor, mobilizarea asistenței și promovarea exporturilor, atât în UE, cât și pe piețe noi de desfacere. Un subiect aparte a vizat diaspora, și anume fortificarea prezenței consulare a Republicii Moldova, îmbunătățirea serviciilor consulare și digitalizarea lor.

„Am trecut în revistă mai multe lucruri care ne-au reușit și, evident, am discutat și planurile și obiectivele noastre pentru anul viitor, dar și anii care vor urma. Doamna președintă Maia Sandu, domnul premier Dorin Recean și domnul președinte al Parlamentului, Igor Grosu, ne-au onorat cu prezența. Ne-au trasat sarcini, au oferit comentarii, sugestii pentru îmbunătățirea performanței noastre în plan diplomatic”, a precizat Nicu Popescu.

Întrebat despre postura de negociator-șef, vicepremierul a precizat că acesta va fi desemnat în momentul în care Republica Moldova va începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. „Negociatorul-șef este o poziție care devine relevantă în momentul începerii negocierilor sau pe ultima sută de metri pentru pregătirea acestor negocieri. La această etapă suntem cu toții concentrați pe obținerea recomandării de a începe negocierile”, a mai spus ministrul de externe.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.