Nicu Popescu: Diferite state au pachete diferite de acțiuni și sancțiuni la adresa Federației Ruse

Șeful diplomației de la Chișinău dă de înțeles că Republica Moldova nu va expulza diplomații ruși, așa cum s-a întâmplat în România, Germania, Franța, Italia, Spania, Suedia și alte state, după masacrul de la Bucea. Nicu Popescu spune că diplomația dispune de o paletă vastă de acțiuni prin care un stat își poate manifesta dezacordul față de acțiunile altei țări. În cazul agresiunii Federației Ruse din Ucraina, Republica Moldova a ales să condamne ferm războiul și să se alăture parțial la sancțiunile aplicare de Occident, notează IPN.

După masacrul de la Bucea, zeci de state au expulzat diplomați ruși din ambasade sau membri ai personalului din consulatele Federației Ruse. Uniunea Europeană a expulzat 19 diplomați ruși, România – 10, Germania a decis expulzarea a 40 de diplomați ruși suspectați de spionaj. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, spune că Republica Moldova este foarte vocală pe plan extern în condamnarea invaziei ruse din Ucraina.

„Există un instrumentar foarte larg de acțiuni diplomatice prin care statele își manifestă dezacordul, condamnarea anumitor acțiuni. Și în acest sens Republica Moldova foarte clar, ferm și zilnic a condamnat agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, acest război este absolut nelegitim, nejustificat și vorbim despre acest lucru în permanență. Am fost prezenți și la ONU când a avut loc condamnarea. Republica Moldova este coautor, are împreună cu Ucraina, SUA și UE luări de poziții foarte clare, tranșante la ONU, OSCE”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

De asemenea, oficialul spune că Republica Moldova s-a alăturat, parțial, sancțiunilor aplicate de Occident, în special, în domeniul financiar-bancar.

„Diferite state au diferite pachete de acțiuni și sancțiuni. Nici sancțiunile SUA nu sunt în proporție de 100% aceleași cu cele pe care le aplică UE și Marea Britanie. Principiul de bază al UE în aplicarea sancțiunilor este că aceste sancțiuni trebuie să provoace mai multe costuri Federației Ruse decât statelor din Uniunea Europeană. În Republica Moldova, în sistemul financiar-bancar sunt respectate prevederile internaționale care sancționează Federația Rusă în acest domeniu”, a mai spus Nicu Popescu.

Anterior și președintele Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova nu va permite Federației Ruse să evite sancțiunile internaționale prin intermediul băncilor moldovenești. Potrivit șefului statului, în Republica Moldova sunt respectate restricțiile aplicate Federației Ruse de SWIFT sau de sistemele de carduri Visa și MasterCard.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.