În această seară sau vineri va exista un răspuns final din partea Uniunii Europene privind perspectiva de aderare a Republicii Moldova. Vicepremierul Nicu Popescu spune că autoritățile de la Chișinău sunt optimiste că decizia va fi una favorabilă Republicii Moldova. Șeful diplomației spune că majoritatea absolută a statelor membre susțin dezideratul Republicii Moldova de a fi parte a comunității europene, notează IPN.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene spune că dorința de eurointegrare a cetățenilor și eforturile autorităților au creat acum o fereastră de oportunitate pentru Republica Moldova. În timpul summit-ului Consiliului European din 23-24 iunie, vom primi un răspuns clar privind perspectiva de aderare. Oficialul se arată optimist că summit-ul european va fi un eveniment istoric pentru Republica Moldova.
„Este o recunoaștere a faptului că societatea moldovenească este o societate europeană, care vrea să fie guvernată conform normelor democrației, care a respins tentative de a deraia parcursul nostru european, prin votul clar și ferm oferit forțelor proeuropene. Noi am făcut progrese importante în ultimele luni și în domeniul luptei cu corupția, domeniul energetic, libertatea presei. Am sărit 49 de poziții conform indicelui libertății presei. Am demonstrat evoluții în lupta cu spălarea banilor. Nu știm care vor fi deciziile țărilor, dar primim mesaje pozitive din partea Comisiei Europene. Poziția majorității absolute a țărilor membre este că sunt deschise și susțin ferm oferirea statutului de candidat pentru Republica Moldova. Noi suntem foarte optimiști”, a spus Nicu Popescu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.
Șeful diplomației de la Chișinău spune că statutul de țară candidată la aderare îi va oferi Republicii Moldova sprijin financiar sporit din partea statelor membre pentru ridicarea nivelului de trai al cetățenilor la standardele europene.
„Joi seara sau vineri sperăm să facem doi pași mari în direcția aderării, primul pas va fi recunoașterea perspectivei de aderare și al doilea este recunoașterea statutului de candidat, în condițiile în care mai urmează să mai implementăm reforme. Comisia Europeană a enunțat mai multe recomandări pentru procesul de reforme din Republica Moldova, predominant acestea țin de lupta cu corupția și reforma justiției, combaterea crimei organizate, reforma administrației publice. Aceste recomandări sunt logice și fac parte oricum din programul nostru de guvernare. După ce vom implementa aceste măsuri, speranța noastră este să pornim negocierile de aderare. În momentul începerii negocierilor, UE va veni cu finanțări sporite care ne vor permite să dezvoltăm Moldova mai rapid, împreună cu partenerii europeni ”, a mai spus vicepremierul.
Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie. La finalul săptămânii trecute, Comisia Europeană a venit cu recomandarea către Consiliul European să ofere Republicii Moldova și Ucrainei statut de candidat la aderare. Decizia finală este luată de liderii statelor membre cu unanimitate de voturi.