Guvernul de la Chișinău a fost atenționat încă din luna octombrie despre riscul izbucnirii unui război în regiune, iar pregătirile pentru cele mai sumbre scenarii au început încă din noiembrie 2021. O spune șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu. Potrivit oficialului, deși situația din Ucraina reprezintă o tragedie de proporții, există riscuri minime ca războiul să se extindă până în Republica Moldova. Vicepremierul Popescu spune că autoritățile de la Chișinău insistă pe plan extern pe statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar pe plan intern se depun eforturi pentru a preveni orice tentativă de subminare a neutralității, notează IPN.
Vicepremierul Nicu Popescu spune că Republica Moldova ia în considerare scenariul unui val masiv de refugiați ucraineni și încearcă să gestioneze cât mai eficient această nouă realitate cu care se confruntă țara. În același timp, diplomatul și-a exprimat speranța că negocierile dintre părți se vor solda cât mai curând cu o încetare a focului, iar Republica Moldova va fi scutită de drama războiului.
„Din a doua jumătate a lunii octombrie am fost alertați despre riscul unui război. Din noiembrie am început pregătirile pentru orice tip de scenarii, inclusiv scenariul unui război la scară largă, la valuri de refugiați, s-au identificat imobile pentru cazarea refugiaților. Speranța noastră este că această tragedie se va stopa, că aceste acțiuni militare nu se vor apropia de frontiera Republicii Moldova. Vom face tot posibilul pentru a menține țara noastră în afara acestui focar de conflict, dar în același timp suntem obligați să ne pregătim pentru tot spectrul de scenarii. Facem apel la calm, stoparea tentativelor de a diviza societatea, stoparea dezinformării, propaganda războiului. Ne-am lovit de tentative de a importa propagandă pro-război în spațiul public. Este important ca neutralitatea noastră să nu fie subminată”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Vicepremierul Nicu Popescu spune că întreaga comunitate internațională este impresionată de generozitatea și solidaritatea cetățenilor noștri în raport cu refugiații din Ucraina și a menționat că în următoarele zile ajutoare umanitare consistente vor ajunge în Republica Moldova.
„În următoarele zile veți vedea o avalanșă de ajutor oferit Republicii Moldova pentru gestionarea refugiaților. O avalanșă de vizite foarte înalte. În Republica Moldova vor veni secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, comisarul european Oliver Várhelyi. Deja se declanșează un mecanism de solidaritate politică, dar și practică cu Republica Moldova. Vor fi camioane, livrări de echipamente pentru refugiați”, a mai spus Nicu Popescu.
Ieri, Guvernul Lituaniei a luat decizia de a acorda Republicii Moldova 750 de mii de euro pentru gestionarea fluxului de refugiați ucraineni. Potrivit datelor oficiale, peste 70 de mii de cetățeni ai Ucrainei au intrat pe teritoriul Republicii Moldova de la izbucnirea războiului.