Nicu Popescu, apel pentru un angajament reînnoit față de valorile Francofoniei

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a participat la cea de-a 43-a conferință ministerială a Francofoniei de la Djerba. În cadrul intervenției sale, a făcut apel către comunitatea francofonă la un angajament reînnoit față de valorile Francofoniei, și anume: democrație, pace și respectarea dreptului internațional, valori tot mai des încălcate în spațiul francofon și în lume, transmite IPN.

Ministrul de externe a reiterat importanța solidarității familiei francofone în fața agresiunii militare ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, un stat observator al OIF, precum și necesitatea de a coopera în vederea diminuării impactului multiplelor crize care afectează profund țările.

În cadrul Conferinței de la Djerba, vicepremierul Nicu Popescu a salutat reforma Organizației Internaționale a Francofoniei pentru a moderniza instituția și a răspunde provocărilor și aspirațiilor cetățenilor țărilor francofone, cu acordarea atenției cuvenite tinerilor și egalității de gen.

„Am subliniat hotărârea țării noastre față de o lume bazată pe reguli, multilateralism, cooperare și dialog, și am exprimat omologilor mei determinarea țării noastre de a avansa pe calea integrării europene. Împreună cu Franța, Belgia, Canada, țări francofone care găzduiesc importante comunități ale oamenilor noștri, demonstrăm la modul concret cum atașamentul nostru la spațiul francofon ne ajută să promovăm și extindem parteneriate în beneficiul cetățenilor noștri, pe calea modernizării și ancorării în viitorul nostru european”, a notat Nicu Popescu.

Vicepremierul a mai spus că, în calitate de membru activ al OIF, Republica Moldova își va continua și intensifica eforturile pentru ca limba franceză să rămână un instrument de dezvoltare pentru tineri în școli și universități și o legătură vibrantă între mediile culturale ale țărilor francofone.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE