Nicu Popescu a îndemnat ambasadorii să aibă un dialog politic activ cu statele membre ale UE

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, îndeamnă ambasadorii moldoveni să aibă un dialog politic activ cu statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru a asigura sprijin pentru avansarea procesului de aderare la UE. „Prin construirea și consolidarea acestor parteneriate, vom continua să lucrăm pentru a asigura pacea, securitatea și prosperitatea țării și regiunii noastre, ca într-un final să devenim membru cu drepturi depline al UE”, a declarat vicepremierul la reuniunea diplomației de la Chișinău, la care participă 40 de șefi de misiuni, transmite IPN.

În cadrul reuniunii au fost evaluate rezultatele din ultimul an și au fost trasate noi sarcini pe următoarele patru dimensiuni – dezvoltare europeană, dialog, diasporă și diplomație economică.

„Am obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la UE. În acest context, următorul nostru obiectiv major este să îndeplinim cele nouă recomandări formulate de Comisia Europeană, astfel încât la sfârșitul acestui an, în raportul de extindere, să fie recomandată începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este important să menținem sprijinul fiecărui stat membru al UE”, a notat Nicu Popescu.

El a subliniat importanța continuării aprofundării parteneriatului strategic cu România și susținerea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în frontierele sale recunoscute la nivel internațional. „De asemenea, vom promova dialogul cu partenerii strategici, inclusiv prin deschiderea unei noi ambasade a țării noastre în India și vom consolida cooperarea cu organizații internaționale precum NATO, CoE, ONU, OSCE. Vom dezvolta parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii, inclusiv prin fortificarea dialogului politic și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale. Dialogul intens și permanent cu partenerii noștri au permis sancționarea acelor indivizi care au subminat statul de drept și au furat cetățenii țării noastre”, menționează ministrul de externe.

Potrivit lui, o prioritate majoră a serviciului diplomatic rămâne a fi îmbunătățirea serviciilor consulare, astfel încât acestea să fie mai accesibile cetățenilor moldoveni din afara țării. Un obiectiv trasat ambasadorilor Republicii Moldova reprezintă accelerarea negocierilor și încheierea acordurilor pentru conversiunea permiselor de conducere, acordurilor în domeniul social și reducerea tarifelor de roaming. În plus, este important ca ambasadele Republicii Moldova să adopte o abordare pro-activă în planificarea și implementarea evenimentelor culturale dedicate comunității noastre din diasporă.

Vicepremierul a mai precizat că o direcție cheie vizează promovarea produselor agricole și a vinurilor moldovenești, cu accent pe sporirea exporturilor, identificarea de noi piețe de comercializare și atragerea investițiilor străine în Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.