Nicolae Timofti: Societatea civilă intervine benefic în treburile de interes public

Societatea civilă din Republica Moldova are un rol semnificativ în influenţarea deciziilor politice şi economice. În istoria ţării sunt destule exemple în care societatea civilă a intervenit benefic în treburile de interes public şi a prevenit unele derapaje ale puterii, a declarat şeful statului, Nicolae Timofti, la inaugurarea Festivalului Internaţional CIVIC FEST, ediţia I-a, transmite IPN.  

Societatea civilă a dat dovadă de mult curaj şi conţinut de conştiinţă civică, iar fără aceste instituţii democraţia ar fi fost obţinută mult mai greu, a spus preşedintele.   Potrivit lui Nicolae Timofti, în condiţiile actuale societatea civilă este importantă pentru stabilirea unei largi coeziuni sociale în numele proiectului european al ţării. Preşedintele a anunţat că pe lângă Preşedinţie va fi creat un  consiliu al societăţii civile. 

Paola Albornoz, prim secretar al Ambasadei Suediei la Chişinău, a spus că  societatea civilă din Moldova este puternică şi independentă, reprezintă vocea  cetăţenilor acestei ţări. În parcursul său european Republica Moldova a înregistrat succese importante, iar contribuţia organizaţiilor neguvernamentale la aceste reuşite este substanţială. Suedia a anunţat că este dispusă să ofere susţinere financiară Republici Moldova, iar societatea civilă trebuie să-şi stabilească priorităţile de activitate în acest sens.

Doraja Eberle, preşedintele Consiliului Fundaţiei ERSTE, Austria, a spus că  provocările financiare sunt cele care predomină în activitatea organizaţiilor societăţii civile. De multe ori nici legislaţia nu este perfectă. Însă voinţa de a schimba lucrurile spre bine este mult mai mare decât aceste dificultăţi. Cu probleme similare se confruntă ONG-urile din toate ţările, fie membre ale UE, fie din afara comunităţii. Toate aceste probleme sunt valabile pentru orice ţară, unele însă au găsit soluţii, altele încă nu. Acest festival internaţional vine să ofere un schimb de bune practici şi dialog civic şi iniţiative în beneficiul cetăţenilor, a accentuat preşedintele Consiliului Fundaţiei ERSTE.

Silvia Munteanu, reprezentant al Fundaţiei SIDA Est-West din capitală, participant la festival, a declarat pentru IPN că acest festival dedicat ONG-urilor este de o importanţă majoră. „Schimbul de experienţă şi preluarea bunelor practici într-o activitate este un lucru benefic”, a spus Munteanu. Printre probleme Silvia Munteanu a evidenţiat lipsa finanţării continue a proiectelor implementate de societatea civilă. Multe dintre acestea sunt finanţate din exterior şi sunt fixate pe o perioadă anumită, dar pentru a avea rezultate palpabile este necesar ca acestea să fie derulate în continuare.

Festivalul Internaţional CIVIC FEST a adunat peste 80 de ONG-uri din toată ţara. Evenimentul se desfăşoară la Chişinău între 29 şi 31 octombrie şi va  aborda trei domenii tematice: cultura şi mass-media în Moldova, justiţia şi transformările sociale şi cum pot susţine ONG-urile schimbările democratice  şi sociale. În a treia zi de lucru se va  discuta despre antreprenoriatul social, incluziune socială şi dezvoltarea comunităţilor.  Evenimentul este organizat de Asociaţia obştească Synergetica Eur/Est cu sprijinul oferit de Fundaţia Est-Europeană, Guvernul Suediei şi al Danemarcei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.