Nicolae Timofti: Moldova face apăsat paşi care o apropie de dezideratele Declaraţiei de Independenţă

După 23 de ani de libertate, ştim că drumul spre Europa este singurul care asigură progres, securitate şi bunăstare. În spaţiul european statele partenere se respectă reciproc, nu-şi instituie embargouri peste noapte, se ajută la nevoie. În ultimii ani, şi cu precădere în ultimul an, am făcut cu tărie şi apăsat paşi care ne-au apropiat semnificativ de dezideratele stipulate în Declaraţia de Independenţă. Trebuie să continuăm modernizarea Republicii Moldova, cu mai multă dedicaţie şi seriozitate. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la ceremonia de decernare a Premiilor Naţionale, dedicată aniversării a 23-a de la proclamarea independenţei, transmite IPN. 

Preşedintele a mai spus că îşi doreşte să creadă că majoritatea moldovenilor s-au eliberat de îndoieli şi de nostalgiile pentru trecutul sovietic. „Republica Moldova are un alt drum, drumul european. Ne-am asociat cu Uniunea Europeană, obţinând dreptul de a circula fără oprelişti pe continent şi de a face comerţ liber în spaţiul european”, a declarat Nicolae Timofti. Preşedintele a îndemnat cetăţenii să păstreze înţelegerea şi să facă acţiuni care să conducă în continuare la unitate şi la căutarea binelui comun.

În cadrul aceluiaşi eveniment, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a spus că în 23 de ani, de când am obţinut independenţa, Moldova a trecut prin diferite etape, mai bune sau mai puţin bune. Astăzi, Moldova este o ţară respectată în lume, o ţară care începe să-şi câştige locul meritat în Europa şi care, în sfârşit, arată că are un proiect clar de viitor. Potrivit şefului legislativului, drumul european reprezintă un model clar de dezvoltare şi prosperitate, parcurs şi de alte ţări, în realizarea căruia este nevoie de multă muncă, răbdare şi înţelegere.

„Pe drumul acesta nu suntem singuri, Moldova are mai multă susţinere externă ca oricând. Ceea ce avem noi de făcut este să urmăm cu consecvenţă proiectul nostru naţional şi să muncim pentru ca el să fie realizat cât mai repede, să nu dezamăgim şi să nu ne lăsăm bruiaţi de unele elemente extremiste care desfăşoară acţiuni menite să ne submineze independenţa sau să ne întoarcă din drumul pe care ne-am pornit”, a declarat preşedintele Parlamentului.

Premierul Iurie Leancă a spus că laureaţii Premiului Naţional sunt adevăraţi eroi ai Moldovei, care muncesc, rezistă, creează şi produc valori. „Aceştia sunt promotorii Moldovei europene de mâine, fapt pentru care îi felicit cordial şi le mulţumesc”, a spus premierul. „Vă felicit pe toţi cu prilejul sărbătorilor naţionale şi vă asigur că rămân încrezător în viitorul european al Republicii Moldova, un viitor liber, demn şi prosper. Pentru că o merităm cu toţii şi o merită, mai ales, oamenii talentaţi pe care îi are ţara noastră!”, a mai spus Iurie Leancă.

Premiul Naţional a fost acordat în acest an la 8 personalităţi:  Tudor Zbârnea – „pentru contribuţie considerabilă la dezvoltarea artelor plastice din Republica Moldova”; Dumitru Blajinu – „pentru contribuţie valoroasă în colectarea, conservarea şi propagarea folclorului muzical”;  Galina Buinovschi  –  „pentru performanţe excepţionale în dezvoltarea şi afirmarea şcolii naţionale de interpretare instrumentală”; actorului Vitalie Rusu  –  „pentru întreaga activitate artistică”; Sergiu Musteaţă  – „pentru seria de lucrări ştiinţifice în domeniul istoriei şi protecţiei patrimoniului cultural”; Petru Stratulat  – „pentru fondarea şi implementarea direcţiei noi ştiinţifico-practice „Perinatologia”; Ştefan Ţurcanu – „pentru activitatea ştiinţifico-didactică în domeniul fiziologiei animalelor domestice şi zoologiei”; Nicolae Oriol  – „pentru întreaga activitate în domeniul sportului”. Valoarea Premiului Naţional este de 100 de mii de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.