Nicolae Timofti: De reuşita reformei în justiţie depinde prosperarea Moldovei

Reforma în justiţie este poate cea mai importantă reformă care se realizează în prezent în Republica Moldova. Aceasta este urmărită cu atenţie şi de opinia publică, dar şi de partenerii de dezvoltare, iar conducerea ţării are datoria ca acest proces să fie autentic şi mai profund. Declaraţii în acest sens a făcut preşedintele Nicolae Timofti, care a prezidat astăzi, 24 mai, şedinţa Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, transmite IPN.

„Ne dorim cu toţii ca reformele începute să dea rezultate durabile în timp, care să aibă un impact pozitiv atât la nivel instituţional, cât şi social. Aceasta înseamnă să consolidăm instituţiile de drept, să le facem real independente, iar actul de justiţie să devină credibil pentru cetăţeni”, a spus şeful statului în discursul său.

În acest context, preşedintele a afirmat că sistemul judecătoresc este centrul ordinii în stat, menţionând că de reuşita reformei în justiţie depinde, în mare parte, prosperarea Republicii Moldova.

Ministrul justiţiei, Vladimir Cebotari, a punctat în Raportul anual privind gradul de implementare al Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, cele mai importante realizări pentru anul 2015. Oficialul a dat asigurări că există o determinare clară, atât a clasei politice, cât şi a actorilor sistemului judiciar de a continua acest proces de reformare.

Oficialul a remarcat că din cele peste 400 de acţiuni care ţin de reformă, peste 300 au fost realizate. Altele, circa 100 de acţiuni, sunt în proces de realizare. Potrivit ministrului, unele restanţe sunt provocate de faptul că autorităţile acţionează acum în baza unui buget auster.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a specificat oportunitatea implementării Strategiei de reformă a sectorului justiţiei, a cărei punere în practică are o importanţă deosebită pentru viitorul Republicii Moldova.

Strategia de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016 a fost adoptată de Parlament pe 25 noiembrie 2011.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.