Bucureştiul a constatat unele schimbări înfăptuite de către guvernarea de la Chişinău, însă consideră că aceasta mai are încă multe de făcut pentru deblocarea finanţării externe. Astfel comentează vizita preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, la Bucureşti, comentatorul politic Nicolae Negru într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
„România aşteaptă ca la sfârşitul lunii iulie, când se termină sesiunea actuală a Parlamentului, să fie înfăptuite anumite reforme care au fost anunţate şi pe care le aşteaptă toată lumea. Nu prea am văzut, nu am auzit relatări triumfaliste sau aprecieri foarte entuziaste din partea Bucureştiului în privinţă la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Dimpotrivă s-a observat o anumită, nu zic reticenţă, dar frazele au fost foarte bine calibrate, foarte temperate. S-a enunţat şi dorinţa ca Chişinăul să recâştige încrederea partenerilor occidentali, e adevărat, cu ajutorul României”, a precizat analistul.
Potrivit lui Nicolae Negru, chiar dacă Chişinăul a înregistrat unele progrese, guvernarea are încă foarte mult de făcut pentru a semna un acord cu FMI. „Chiar reprezentanţii delegaţiei FMI, atunci când au plecat, dar şi printr-un comunicat de presă, au spus ce se aşteaptă de la Republica Moldova. Se aşteaptă reforme în justiţie, lupta cu corupţia, dar şi ca justiţia, de exemplu, să nu se implice în supravegherea şi reglementarea bancară şi se aşteaptă ca transparenţa acţionarilor finali în sistemul bancar să fie asigurată, ceea ce nu s-a întâmplat”a, notat comentatorul politic.
Analistul consider că guvernarea de la Chişinău doar mimează implementarea reformelor. „Se adoptă nişte legi, parcă se întâmplă formal nişte schimbări, dar în realitate aceste schimbări nu se observă. Din punctul meu de vedere, partenerii noştri occidentali au tot dreptul să privească cu prudenţă, fiindcă anumite semnale nu sunt încurajatoare”, a declarat Nicole Negru.
Comentatorul a mai spus că sunt evidente şi semnalele din domeniul justiţiei - cazul Domnica Manole, cazul primarului de la Taraclia. În opinia sa, se creează impresia că cineva mimează aceste reforme şi vrea să creeze impresia că lucrurile s-au urnit din loc, dar rezultate concrete nu se văd.