Nicolae Negru: Integritatea în alegerile locale ar trebui să fie privită și prin prisma specificului local

Respectarea principiul integrității în alegerile locale ar trebui să fie privită și prin prisma specificului local. Legislatorul trebuie să se uite în esență și să vadă cum va funcționa o lege în condițiile unei localități rurale sau urbane. A declarat Nicolae Negru, editorialist la Ziarul național, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Transparența și integritatea în alegerile locale”, organizată de Agenția de presă IPN.

Nicolae Negru susține că unora dintre cei vizați de buchea legii privind integritatea le vine mai greu s-o respecte în circumstanțele unor comunități mici, unde e complicat să respecți principiul integrității „dacă ți-ai angajat o rudă”, de exemplu. Dar în sat pe cine să angajezi, că toți sunt rude?”, se întreabă retoric Nicolae Negru, menționând că „legislatorul trebuie să se uită în esență și trebuie și să vadă cum o să funcționeze o lege în condițiile, să zicem, orașului, în condițiile satului. Lucrul acesta deocamdată nu s-a făcut, dar eu cred că se va face”, a mai spus editorialistul.

Nicolae Negru spune că uneori testul integrității nu poate fi aplicat pentru toată lumea la fel, când este vorba de alegerile la nivel local. „Această integritate trebuie privită în fundamentul ei. Dacă te uiți așa deasupra, unul poate să pară neintegru din punctul de vedere al legii, dar să fie, în fond, integru”, a spus editorialistul.

Nicolae Negru apreciază că există o evoluție în asigurarea proceselor democratice, a transparenței și integrității alegerilor locale. „Evoluția este în faptul că cei care candidează trebuie să depună o declarație de avere. A fost o perioadă când declarații nu se depuneau, dar presa scotea la iveală anumite mișmașuri, sau o îmbogățire nelegală a unui sau altui candidat. A fost o perioada când se depuneau aceste declarații, dar erau formale. Adică puțin le verificau, poate presa le mai acorda atenția, dar instituțiile statului nu-și băteau capul de ceea ce a declarat cutare sau cutare candidat. Acum, totuși, aveam o instituție a statului care verifică, care sancționează pe cineva care a declarat fals, care nu și-a indicat toate veniturile”, a exemplificat Nicolae Negru.

Nicolae Negru spune că este important să fie asigurată nu doar integritatea celor care participă în calitate de concurenți electorali, dar și a celor care monitorizează. Potrivit lui, și presa joacă un rol important în asigurarea transparenței și integrității alegerilor locale, iar actualmente încă multe instituții de presă fac partizanat politic, alegând să ofere informații selective despre integritatea sau lipsa de integritate a unor candidați electorali.

Dezbaterea publică cu genericul „Transparența și integritatea în alegerile locale” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.