Nicolae Eșanu, secretar de stat la Ministerul Justiției, spune că Hotărârile Curții Constituționale nu pot fi puse în discuție și regretă, dacă este adevărat, că președintele Republicii Moldova a fost sfătuit că nu este obligat să respecte hotărârile CC privind semnarea decretelor de numire în funcție a unor miniștri. Opinia a fost expusă în cadrul dezbaterilor publice organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.
Nicolae Eşanu susține că CC, în conformitate cu Constituția, este abilitată cu dreptul de a interpreta Legea Supremă, iar ceea ce spune Curtea Constituțională are autoritate legală în materie de interpretare a Constituției. Ceea ce înseamnă că în caz de divergențe, opinia predominantă este cea a Curții Constituționale. Și Parlamentul, spune secretarul de stat, poate să aibă o altă opinie și poate interveni în calitate de legiuitor constituant cu modificări în Constituție, în măsura în care consideră că Legea Supremă trebuie înțeleasă și aplicată altfel, dar și el este obligat să respecte deciziile CC.
Potrivit secretarului de stat, atâta timp cât textul Constituției nu a fost modificat, hotărârile Curții Constituționale nu pot fi puse în discuție. „Sunt de acord că există unele probleme cu unele hotărâri ale Curții Constituționale, dar în măsura în care Curtea Constituțională s-a pronunțat, pentru absolut toate autoritățile statului problema este definitiv soluționată. În momentul în care noi încercăm să punem în discuție hotărârile, noi subminăm principiile statului de drept. Nu poate să fie stat de drept acolo, unde hotărârile curților nu se execută”, a spus Nicolae Eşanu.
Secretarul de stat menționează că atunci când interpretarea unui text de lege duce la o soluție absurdă, această interpretare nu poate fi acceptată. „De exemplu, dacă s-ar interpreta Constituția Republicii Moldova în sensul că președintele poate patru ani să nu răspundă la demersul de numire a unui ministru, ca fiind un act strict constituțional, este evident că este o situație absurdă care într-o societate normală nu e acceptată”, afirmă secretarul de stat.
Nicolae Eşanu mai spune că nu are dreptul să critice hotărârile Curții Constituționale, deși ar are multe semne de întrebare privind soluția pe care a dat-o în cazurile privind suspendările temporare ale președintelui. „Dar, odată ce Curtea s-a pronunțat, deja discuția asupra acestui subiect nu mai poate continua. Sigur că, în perspectivă, situația poate fi schimbată pe cale legislativă, dar atâta timp cât nu este schimbată, noi putem să vorbim doar despre cum să executăm ce a hotărât Curtea”, a mai declarat secretarul de stat.
Potrivit lui Nicolae Eşanu, orice autoritate publică trebuie să respecte Constituția și doar atunci când se va atinge acest scop, vor exista șanse să începem să se înceapă schimbarea cu adevărat a situației în Republica Moldova. În măsura în care hotărârile Curții Constituționale, legile țării nu se respectă de către autoritățile publice, șanse ca cetățenii să respecte normele legii sunt aproape egale cu zero, a spus el.