Nicolae Ciucă: Transmitem mesajul de asigurare a sprijinului pe care România îl acordă Moldovei în parcursul european

Prin vizita sa la Chișinău, președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a transmis mesajul de continuitate și de asigurare a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în parcursul de aderare la Uniunea Europeană. Nicolae Ciucă a precizat în cadrul declarațiilor de presă că „este foarte important să explicăm pentru toată lumea, pentru a înțelege beneficiile de țară membră a Uniunii Europeneˮ, transmite IPN.

„În momentul de față există și partea această de contribuție directă prin care țara noastră s-a angajat cu tehnicieni, cu experiență pentru a răspunde la cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Urmează în perioada imediată să aibă loc evaluarea. Sperăm într-o evaluare pozitivă și în toamnă Comisia să transmită propria evaluare și recomandări, astfel încât în luna decembrie să existe o decizie politică la nivelul Consiliului pentru deschiderea procesului de negociere. Este absolut necesar ca Republica Moldova să beneficieze de această decizie, pentru că, practic, nu reprezintă altceva decât intrarea pe o coerență a procesului de aderareˮ, a declarat președintele Senatului României.

Nicolae Ciucă  a afirmat că Republica Moldova are potențial. Există oportunități, ele trebuie doar prezentate și garantate printr-o stabilitate politică, predictibilitate și perspectiva mediului de afaceri. „Noi ne-am angajat ca în perioada următoare să asigurăm garanții investitorilor deja prezenți în România pentru o extensie în Republica Moldova. Este nevoie de această creștere economică a Republicii Moldova pentru a putea să se alinieze în toate demersurile tehnice pe care deja le-a făcut în procesul de aderareˮ, a comunicat președintele Senatului român.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a menționat importanța asistenței din partea Senatului României, a Camerei deputaților. „Dar privim și în perspectiva deciziei de deschidere a negocierilor, când va trebui să intrăm în și mai amplu proces de negociere acelor 33 de capitole, unde Parlamentul, de rând cu executivul, are foarte mult de lucruˮ, a afirmat Igor Grosu.

„Peste două zile o să marcăm  un an de la obținerea statului de țară candidat, lucrul la care acum doi ani sau un an jumate mulți erau sceptici. Dar cu efort comun, cu susținerea necondiționată a României, care este cel mai tare avocat în agenda noastră de integrarea europeană, o să obținem și acest obiectiv (de integrare europeană)ˮ, a spus președintele Parlamentului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.