Nici guvernarea, nici opoziția nu-și asumă deschis mesaje pro-NATO, opinii

Aderarea la Alianța Nord-Atlantică trebuie să devină o prioritate pentru Republica Moldova, la fel ca aderarea la Uniunea Europeană. O spune liderului Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, potrivit căruia aderarea la NATO ar asigura pacea și securitatea Republicii Moldova, însă o mare parte din clasa politică de la Chișinău nu-și asumă această retorică. În același context, reprezentanții partidului de guvernare spun că, acum, prioritatea autorităților este dezvoltarea sistemului de apărare prin dotarea și modernizarea Armatei Naționale, notează IPN.

Comentatorul politic, Anatol Țăranu, spune că mesajele pro-NATO lipsesc din strategia de comunicare a guvernanților, întrucât politicienii țintesc capital electoral, iar retorica pro-NATO nu este agreată de o mare parte din populația Republicii Moldova.

„Sondajele atestă faptul că doi din trei moldoveni sunt împotriva NATO. Orice politician care vine cu declarații se conduce, în primul rând, de considerente electorale. Să spui astăzi că vrei aderarea la NATO, înseamnă să intri în contradicție cu două treimi din societate. Au perfectă dreptate cei care spun că neutralitatea e doar o hârtie care nu garantează nimic. Dar, inclusiv, actuala guvernare vorbește despre neutralitate ca despre ceva ce trebuie consolidat. Și ea se conduce de considerente electorale. Dar orice guvernare, venind la putere are cel puțin patru ani și în acei patru ani trebuie să creeze un segment electoral care își schimbă mentalitatea. Dacă te pliezi, exclusiv, pe starea de spirit din societate riști să oprești dezvoltarea”, a spus comentatorul politic, Anatol Țăranu, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

În același context, reprezentanții opoziției extraparlamentare spun că aderarea la Alianța Nord-Atlantică va asigura securitatea Republicii Moldova, apărând-o de un eventual atac militar din partea Federației Ruse.

„Drumul nostru spre Uniunea Europeană trebuie însoțit de mesajul că Republica Moldova nu mai poate fi un stat neutru, iar obținerea statutului de membru NATO trebuie să devină o prioritate, la fel cum o prioritate este aderarea la Uniunea Europeană. Eu văd aceste deziderate în tandem și nu separat. Problema stringentă a Republicii Moldova ține astăzi de securitatea națională. Să nu ne îmbătăm cu apă rece că rușii vor renunța așa ușor, indiferent unde se va bloca linia frontului. Vladimir Putin, în mintea lui bolnavă, vede Republica Moldova ca parte a lumii ruse. De asta, cu siguranță, nu va renunța la Republica Moldova. Iar mesajul pro-NATO nu există în prezent la Chișinău. Nici guvernarea, nici marile partide politice nu spun deschis că Republica Moldova trebuie să devină parte a NATO. Noi ne asumăm direct mesajul pro-NATO. Opțiunea noastră este să devenim membru NATO și membru UE”, a spus președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur.

De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că și-au setat drept obiectiv consolidarea capacităților de apărare a țării. În acest context, este majorat bugetul destinat apărării naționale și sunt convenite parteneriate externe pentru dotarea armatei.

„Noi, pe de o parte, am crescut bugetul pentru Apărare, chiar și în aceste condiții grele. Pe de altă parte, asigurăm parteneriate externe cu partenerii noștri de dezvoltare pe două dimensiuni. Pe domeniul diplomatic, încercăm să ne asigurăm de sprijin în cazul unui eventual atac asupra Republicii Moldova. De asemenea, căutăm parteneriate pentru dotarea Armatei Naționale. La noi s-a ajuns în situația în care militarii au fost lipsiți și de mâncarea de pe masă. Ceea ce anterior era oferit gratuit de stat, prânzul pentru militari, a fost exclus. Militarii au rămas fără haine, fără mâncare, fără armament, fără muniții. Iar ceea ce încercăm să facem acum este să aducem lucrurile la normalitate”, a spus deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vasile Grădinaru.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2024, cheltuielile pentru domeniul apărării se majorează de la 1,5 la 1,8 miliarde de lei și ajung să fie duble față de anul 2022.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE