Nici aceste alegeri nu conving cetăţenii că instituţiile statului pot fi recuperate, analist

Directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Igor Munteanu, consideră că nici aceste alegeri nu reuşesc să convingă cetăţenii că instituţiile statului pot fi recuperate, transmite IPN.

Directorul IDIS a declarat, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” la postul de televiziune „PRO TV Chişinău”, că, fără îndoială, această campanie electorală a fost una murdară, dar nemijlocit procesul electoral trezeşte mai multe semne de întrebare. Unul dintre ele este felul în care a votat segmentul transnistrean. Potrivit analistului, referitor la această mobilizare surprinzătoare există anumite speculaţii că oamenii ar fi fost plătiţi ca să participe la vot şi să susţină un anumit candidat.

Directorul IDIS a declarat că nu se poate considera că procesul electoral a fost bine organizat şi, probabil, cei care vor pierde alegerile le vor contesta în instanţele responsabile. În opinia sa, e nevoie ca organele de drept sau o comisie de anchetă să investigheze dacă anumite acţiuni s-au întreprins sau, dimpotrivă, nu s-au întreprins cu bună ştiinţă.

Vasile Botnaru, directorul biroului din Chişinău al postului Radio Europa Liberă, a menţionat, în aceeaşi emisiune, că apar semne de întrebare în legătură cu votul cetăţenilor din regiunea transnistreană, pentru că nu e clar de unde a ştiut Comisia Electorală Centrală că va exista o mobilizare masivă la vot. Însă această presimţire nu existat şi pentru secţiile de votare de peste hotare, deşi mobilizarea masivă a diasporei era vizibilă de multă vreme. Potrivit lui, cu siguranţă, funcţionarii se vor ascunde după prevederile legale pe care le invocă membrii CEC, inclusiv faptul că cetăţenii moldoveni de peste hotare, până să se decidă numărul secţiilor de votare, au fost chemaţi să se înregistreze în prealabil pe pagina autorităţii electorale, dar și faptul că o secţie de votare nu poate administra mai mult de 3000 de buletine de vot.

În opinia sa, e o mare diferenţă între oamenii din străinătate, care au pus mână de la mână şi şi-au organizat transport la secţia de votare şi e altceva când cineva urcă în autobuz 50 de oameni şi îi trimite organizat la alegeri, cum a fost în cazul celor din regiunea transnistreană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.