Nevotarea condiționalităților UE va lipsi Moldova de 30 de mln de euro

Republica Moldova va pierde cea de a doua tranșă în valoare de 30 de milioane de euro pe care poate să o primească din partea Uniunii Europene în urma îndeplinirii prevederilor Acordului de Asociere și a ultimelor condiționalități înaintate de UE. Acest lucru se va întâmpla în cazul în care deputații de la Chișinău nu vor vota acea lege a ONG-urilor care a provocat mai multe discuții în spațiul public. Mai mult decât atât, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, susține că poziția guvernării cu privire la această lege este inexplicabilă, notează IPN.

„Se știa că aceasta este una dintre reformele legislative așteptate într-o societate modernă. Se știa că este pe lista de condiționalități. Și premierul Chicu, și președintele Dodon s-au exprimat de nenumărate rânduri cu privire la angajamentul lor ferm pentru procesul de reformare. Acum în ceasul al 12-lea, să vii să spui că vei ignora chiar și o lege trecută în Parlament, mi se pare o poziție pe care nu o pot explica altfel decât din perspectiva electorală”, a declarat Tudorache în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Dragoș Tudorache precizează termenul votării ultimilor condiționalități va expira la sfârșitul lunii iunie, însă ele ar urma să fie votate mai devreme.

Opoziția parlamentară consideră că deputații au fost impuși intenționat să stea în izolare timp de 14 zile după ce doi deputați au fost testați pozitiv la COVID-19. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco afirmă că aceleași proceduri sunt aplicate și în teritoriu, opoziția locală fiind trimisă să stea în autoizolare.

„Ar fi trebuit să se autoizoleze nu toți deputații, cum a decis președinta Parlamentului, ci doar acei care au intrat în contact cu persoana infectată. Noi puteam activa și vota pachetul necesar de legi, care ar fi adus 30 de milioane de euro, atât de necesari Republicii Moldova”, a menționat deputatul.

Totodată, Sergiu Litvinenco mizează pe faptul că în urma încheierii termenului de 14 zile de autoizolare la data de 4 iunie, deputați se vor întruni în ședință vineri, 5 iunie.

Analistul politic Ion Tăbârţă susține că deputații s-ar putea întruni în ședință online. Totodată, acesta este de părere că din cauza numărului mic de deputați care mai fac parte din majoritatea parlamentară, acestora le este frică să piardă guvernarea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.