Nesoluționarea conflictului transnistrean face imposibil votul uninominal, expert

„Atât timp cât problema transnistreană nu este soluționată, Republica Moldova nu își poate permite un sistem de vot uninominal. Totodată, proiectul de lege propus de Partidul Democrat se bazează pe niște prevederi neconstituționale, iar prin votul uninominal Republica Moldova va trece la sistemul electoral sovietic pentru că mandatul imperativ în îmbinare cu sistemul uninominal se aplică în țările comuniste sau în țările cu un singur partid cum ar fi Coreea de Nord sau Cuba”. „Nu este PDM autorul modificării sistemului electoral, inițiativa vine de la poporul Republicii Moldova, iar PDM doar a înregistrat proiectul de lege în Parlament care este o dorință a celor ce vor o schimbare”. Opiniile în contradictoriu au fost exprimate la conferința internațională „Schimbarea sistemului electoral: Pro și Contra”, organizată la Chișinău la sfârșitul săptămânii trecute, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Boțan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, care a luat cuvântul în cadrul panelului de discuții „Schimbarea sistemului electoral - Beneficii și Pericole”, Partidul Democrat, care a înaintat proiectul de lege și spune că vor fi formate circumscripții în Transnistria, dar nu vor fi desfășurate alegeri acolo, precum și sugerează ca teritoriul din stânga Nistrului să nu fie numit teritoriu ocupat, uită de decizia Curții Constituționale, prin care a declarat acel teritoriu drept ocupat. „Cei din PDM, încercați să vă lămuriți dacă este teritoriul ocupat sau nu și ce efecte poate avea aceasta asupra alegerilor. Și nu uitați că Republica Moldova a fost condamnată la CEDO de două ori că nu asigură drepturile omului în stânga Nistrului. Este inoportun acest sistem, cât nu soluționăm acest conflict”, a spus analistul politic.

Acesta s-a referit și la teza susținătorilor proiectului precum că sistemul actual, cel proporțional, ar fi corupt și de aceea ar trebui să fie schimbat în favoarea celui uninominal. În acest context, Igor Boțan a declarat că după ce a analizat indicele corupției din 2016 și l-a pus alături cu sistemele de vot al țărilor a observat că primele 25 cele mai necorupte țări, sunt cele scandinave și toate sunt cu sisteme proporționale de vot. ”Sistemul uninominal există în spațiul european doar în statele prezidențiale, iar în acest context sistemul uninominal atrage după sine sistemul prezidențial de guvernământ și aceasta ar trebui să fie întrebați moldovenii în sondaje, dacă își doresc și un sistem prezidențial”, a spus expertul.

Directorul Asociației Expert Forum din București (România), Sorin Ioniță a subliniat că și România a avut sistem uninominal de vot, care a rezistat doar două cicluri politice și la care s-a renunțat, dar pe perioada aflării în vigoare a sistemului uninominal de vot, România a avut cele mai scumpe alegeri și cei mai necontrolați bani în politică. Expertul român a subliniat că în Republica Moldova există o mare iluzie că acest sistem poate delega cetățenilor sarcina de curățare a partidelor, or toate instrumentele în acest sens sunt la îndemâna liderilor de partid. „Nu s-a demonstrat nicăieri că Moldova are instabilitate parlamentară care să dea o instabilitate guvernamentală, pentru că sunt două lucruri care diferențiază cele două sisteme de vot, proporțional și uninominal. Cel uninominal, și asta s-a demonstrat, este un pic mai scump, atrage în politică bani care sunt mai greu de controlat. Dincolo, sistemul proporțional, are riscul de ați da Parlamente fragmentate, iar în Republica Moldova nu am văzut aceste deficiențe”, a subliniat Sorin Ioniță.

Sorin Ioniță a spus că, în opinia sa, scopul final în Republica Moldova trebuie să fie reforma partidelor, construcția statului de drept, descentralizarea administrației, iar acest lucru nu se face prin schimbarea sistemului electoral.

Vicepreşedintele PDM, Sergiu Sârbu, a spus că nu este PDM autorul modificării sistemului electoral, inițiativa vine de la poporul Republicii Moldova, iar PDM doar a înregistrat proiectul de lege în Parlament, care este o dorință a celor ce vor o schimbare. Deputatul democrat a spus că dezbaterile organizate pe marginea sistemului de vot uninominal sunt cele mai transparente și mai largi dezbateri din istoria Republicii Moldova. „Nu cred că mai existat un proiect de lege atât de discutat de întreaga societate, nu cred că membrii partidelor politice care se opun sunt împotriva schimbărilor. Noi nu promovăm schimbarea sistemului, ci doar informăm despre beneficiul acestei schimbări”, a menționat Sergiu Sârbu.

Conferința internațională „Schimbarea sistemului electoral: Pro și Contra” a fost organizată de Fundația Kondrad-Adenauer Stiftung și Friedrich-Ebert Stiftung Moldova, în parteneriat cu Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT și Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul (IDIS Viitorul).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.