Nereguli în campania pentru alegerile locale noi din 19 mai

Mai mulţi candidaţi la funcţia de primar şi consilier local, la alegerile noi din19 mai, au efectuat cheltuieli electorale fără a oferi rapoarte financiare conform regulamentelor în vigoare. Monitorizarea a cuprins perioada 7 - 30 aprilie curent şi a fost efectuată de Promo-LEX în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, transmite IPN.

Potrivit Promo-LEX, niciun candidat nu a raportat la organele electorale de circumscripţie deschiderea contului bancar cu menţiunea: „Fond electoral”. De asemenea, niciun concurent electoral (partid politic) nu a raportat la CEC deschiderea conturilor bancare respective. Pe de altă parte, observatorii Promo-LEX au constatat efectuarea cheltuielilor de către candidaţi, precum şi a cheltuielilor în favoarea acestora. Promo-LEX rămâne îngrijorată şi de oferirea cadourilor electorale de către candidaţi sau în favoarea acestora, precum şi de utilizarea resurselor administrative.

O altă îngrijorare este legată de faptul că o mare parte din cetăţenii cu drept de vot care deţin paşapoarte de tip ex-sovietic, urmare a modificărilor legislative recent operate, vor fi limitaţi în exercitarea dreptului la vot în cadrul alegerilor din 19 mai.

Alegeri noi vor avea loc în satul Chetrosu (raionul Anenii Noi), în comuna Manta (Cahul), în Olişcani (Şoldăneşti), în satul Visoca (Soroca) şi în comuna Mincenii de Jos (Rezina).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.