Criza politică în care s-a pomenit Republica Moldova s-a creat din cauza neînţelegerilor mafiote şi din cauza negocierilor proaste în timpul creării Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Opiniile au fost expuse de către reprezentanţii partidelor extraparlamentare, în cadrul dezbaterii publice „Cultura crizei politice: viziuni şi roluri ale partidelor extraparlamentare în procesul de depăşire şi de comunicare cu societatea”, organizate de agenţia de presă IPN, luni, 25 martie.
Preşedintele Partidului Verde Ecologist, Anatolie Prohniţchi, a spus că Moldova a ajuns în criza politică dat fiind faptul că politicienii sunt iresponsabili. Politicianul spune că timp de trei ani cetăţenii au fost minţiţi, deoarece nu a fost respectată nicio promisiune făcută în timpul campaniilor electorale. „Iar această atitudine iresponsabilă nu va rămâne netaxată de către alegători care vor conştientiza spulberarea speranţelor pentru care aceştia şi-au dat votat. Liderul Partidului Verde Ecologist a mai spus că în Republica Moldova nu este stabilită deocamdată o modalitate de dialog cu societatea, deoarece de aceasta nu au nevoie politicienii, iar alegătorii ar trebuie să-şi schimbe comportamentul şi prin manifestări, cerinţe, să-şi expună nemulţumirile.
Vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Daniela Bodrug, a menţionat că motivul crizei din Republica Moldova este căderea unei piese din sistemul mafiot creat de către fosta alianţă, acea piesă fiind procurorul general, Valeriu Zubco. Reprezentantul mişcării a declarat că s-a ştiut de la început că această alianţă nu va funcţiona, deoarece a fost formată pe interese financiare, interese personale şi mafiote şi nicidecum pe interese naţionale.
Potrivit Danielei Bodrug, ieşirea din această criză este departe, deoarece fostele componente ale alianţei continuă să meargă pe aceeaşi cale strâmbă, actualele negocieri, pentru formarea AIE-3, fiind specifice celor de tip mafiot. „Reprezentanţii partidelor care ies după negocieri ne fac nişte declaraţii ambigue şi de formă. Aceste negocieri fiind o perdea de fum după care se ascund negociatorii reali, Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc. Atâta timp cât lucrurile vor fi convenite între aceşti doi actori politici, această situaţia în care au ajuns cetăţenii Republicii Moldova nu va putea fi depăşită”, a spus Daniela Bodrug. În opinia ei, o soluţie trebuie bine gândită, deoarece alegerile anticipate „taie” din cursul european al Republicii Moldova, „iar o nouă alianţă „AIE-3” va fi cea mai odioasă alianţă”.
Vicepreşedintele Mişcării Social Politice a Romilor, Ion Duminică, a subliniat că Moldova va sta mult în această criză politică, deoarece alianţa s-a format în restaurante şi s-a sfârşit la o vânătoare. Ion Duminică susţine că pentru o guvernare eficientă este nevoie ca toate negocierile să fie transparente şi deschise. „Problema actualei guvernări este că ei negociază pe ascuns, chiar şi acum, când se formează o nouă majoritate parlamentară, totul se face pe de ascuns. Vom avea această criză continuă pe o perioadă lungă de timp, pentru că partidele politice nu ştiu să negocieze”, a subliniat Ion Duminică.
Potrivit vicepreşedintelui Mişcării Social Politice a Romilor, cultura politică a electoratului din Republica Moldova este foarte joasă. Potrivit lui, societatea nu trebuie să mai aibă rolul unui cerşetor, dar să taxeze politicienii pentru promisiunile neîndeplinite şi situaţia creată. Ion Duminică a mai subliniat că o soluţie de ieşire din această criză ar fi ca Guvernul Republicii Moldova să fie ales prin concurs public. Ca fiecare candidat să fie discutat în cadrul unei comisii parlamentare, să fie supus votului în Parlament fiecare ministru, să fie creat un Guvern pe baza criteriilor unei democraţii europene.
Preşedintele Partidului Comunitar Democraţia Acasă, Vasile Costiuc, a spus că Republica Moldova de 20 de ani se află într-o criză continuă, iar cetăţenii ar trebui să se trezească văzând mizeria de zi cu zi care are loc în ţară. „Dacă nu se întâmplă taxarea prin vot, înseamnă că nu am învăţat nimic. Tinerii şi studenţii în loc să fie mai buni, în loc să aibă alte exemple, alte personalităţi în calitate de model, se uită cu admiraţie la ceea ce face Plahotniuc şi Filat, virusul se transmite de la o universitate la alta şi nu este nicio garanţie că cei care vin din urmă sunt mai buni”, a spus liderul partidului.
Vasile Costiuc a spus că actualele negocieri nu vor aduce nimic bun, deoarece este un „sfat al bandiţilor” care devine din ce în ce mai periculos pe motiv că aceasta este conducerea Republicii Moldova. Soluţia, potrivit liderului Partidului Comunitar Democraţia Acasă, sunt alegerile anticipate, deoarece nu se mai poate avea încredere în actualele partide parlamentare. „Nu mai cred în existenţa unor soluţii viabile, dar pentru a merge pe calea alegerilor, vreau să fie mult mai implicată comunitatea. Dacă la următoarele alegeri vom avea acelaşi rezultat, atunci nu trebuie să ne mai plângem”, a spus Vasile Costiuc.
Potrivit directorului Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, expertul permanent al dezbaterilor, criza actuală nu poate fi depăşită doar prin formarea unei noi coaliţii, componentele căreia au pierdut credibilitatea în faţa cetăţenilor. De asemenea, alegerile anticipate nu pot constitui o soluţie, deoarece nu ar putea fi nici alegerile anticipate, deoarece sunt persoane care au resurse nelimitate, pârghii administrative şi resursele mass-media pentru a influenţa rezultatele votului. Unica soluţie, pentru depăşirea crizei politice, este ca cei care s-au compromis să se retragă.
„Cultura crizei politice: viziuni şi roluri ale partidelor extraparlamentare în procesul de depăşire şi de comunicare cu societatea” este a 14-a din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de Agenţia de presă IPN în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de către Fundaţia „Hanns Seidel”.