Negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean vor fi monitorizate

Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” va monitoriza modul în care decurg negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol, precum şi negocierile în formatul 5+2, iar sinteza de informaţii va fi reflectată în Buletinului Informativ „Realităţi Nistrene”. Primul număr al buletinului a fost lansat vineri, 19 iulie, la Chişinău, transmite IPN.

Buletinul este realizat în cadrul unui proiect al fondului German Marshall Fund al Statelor Unite ale Americii. Coordonatorul proiectului, Eduard Ţugui, analist politic IDIS „Viitorul”, a declarat că, dincolo de buletinele informative, care vor fi lunare, de asemenea, vor fi efectuate şase studii sectoriale împreună cu colegii din regiunea transnistreană. „Studiile vor reflecta necesităţile şi trăirile oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Acestea vor aduce un mesaj autorităţilor care sunt implicate în procesul de negocieri”, a spus Eduard Ţugui.

Proiectul a început de la premisa că actualele negocieri, fie cele în formatul 5+2, fie cele bilaterale, nu au adus rezultate palpabile. Eduard Ţugui s-a referit şi la a 8-a reuniunea a formatului 5+2, la care a fost semnată o singură declaraţie, de protejare a mediului pe albia râului Nistru. „Credem noi că asemenea documente pot fi semnate şi în cadrul grupurilor de lucru. Deci, este o tentativă de a noastră de a stimula cumva negocierile, discuţiile şi soluţiile sectoriale”, a spus Eduard Ţugui.

În buletin, de asemenea, vor fi reflectate proiectele societăţii civile care contribuie la apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului. Prima ediţie debutează cu un editorial semnat de Eduard Ţugui, în care autorul analizează succint realizările ultimilor doi ani de negocieri în formatul 5+2 şi subliniază rolul societăţii civile în acest context.

Directorul executiv al IDIS, Liubomir Chiriac, a spus că poziţia IDIS „Viitorul” este de a susţine eforturile autorităţilor depuse în cadrul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, dar şi în domeniul de reintegrare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.