Negocierile de integrare în UE vor fi lansate oficial marți seara

Conferința de lansare oficială a negocierilor de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană va avea loc în seara zilei de 25 iunie și va fi urmată de o conferință de presă susținută de reprezentanții Președinției în exercițiu a Consiliului European și a Comisiei Europene, care va fi transmisă online. La Luxemburg Delegația Republicii Moldova va fi condusă de premierul Dorin Recean, care are planificate întrevederi cu mai mulți oficiali europeni și luxemburghezi, transmite IPN.

Premierul Recean va avea întrevederi cu prim-ministrul Luxemburgului, Luc Frieden, cu marele duce Henri de Luxemburg, dar și cu ministrul afacerilor externe și europene, al cooperării și comerțului exterior al Luxemburgului, Xavier Bettel.

De asemenea, prim-ministrul se va întâlni cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, și cu Olha Stefanishyna, viceprim-ministră pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei.

Din delegația guvernamentală fac parte viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, negociatoare-șef; viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe; viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării; viceprim-ministrul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare; ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru; ministrul educației și cercetării, Dan Perciun; ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, precum și secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În luna aprilie 2023, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, urmare a îndeplinirii celor nouă etape identificate de Comisia Europeană. Recent, ambasadorii țărilor membre pe lângă UE au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Pe data de 25 iunie, Președinția belgiană a Uniunii Europene va convoca primele conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.